Boşanma sürecindeki çiftlerin sorun çözme becerilerinin incelenmesi (Ordu ili örneği)
Couples divorce process under investigation of problem solving skills and opinions about the family (Sample: Ordu city)
- Tez No: 351444
- Danışmanlar: PROF. DR. VELİ DUYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Boşanma, Sorun Çözme Becerisi, Ordu Örneği, Divorce, Problem Solving Skills, Sample Ordu
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
ÖZET Boşanma Sürecindeki Çiftlerin Sorun Çözme Becerilerinin İncelenmesi (Ordu Örneği) Yapılmış olan araştırma Ordu ilinde boşanma davaları devam eden ve bu süreci yaşayan evli çiftlerin sorun çözme becerilerini ortaya koymak için yapılmış nicel bir araştırmadır. Araştırma özellikle boşanma sürecindeki çiftlerin sadece sorun çözme becerilerinin düzeylerini belirlemeyi değil bunun bazı değişkenlerden ne derecede etkilenip etkilenmediğini bunun ne düzeyde olduğunu belirlemeyi amaçlamaktadır. Planlanana uygun olarak yapılan araştırma ile boşanma sürecindeki evli çiftlerin sorun çözme becerisine sahip olup olmadığı ve bu becerilerinin ne düzeyde olduğu, evli çiftlerin problem çözme becerilerinin hangi değişkenlerden ne ölçüde etkilenip etkilenmediği ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Araştırmada boşanma sürecindeki çiftlere, hazırlanan soru kağıdı aracılığıyla demografik özelliklerini tespit etmek üzere sorular sorulmuş, sosyal sorun çözme envanteri uygulanarak, envanter içerisinde yer alan yargı cümleleri doğrultusunda görüşleri tespit edilmiştir. Veri toplamak amacıyla, Ordu ilinde yaşayan, Ordu Adliyesi Aile Mahkemesinde boşanma davaları olan boşanma sürecindeki 150 çift, 300 bireye soru kağıdı aracılığıyla sorular sorularak cevaplandırılmıştır ve sosyal sorun çözme envanteri uygulanmıştır.“Demografik Özelliklerin Yer Aldığı Soru Kağıdı”veri toplama aracı olarak 37 sorudan oluşmaktadır. Araştırma kapsamında katılımcıların muvafakatlerini içeren“Muvafakatname”de tarafların imzaları yer almaktadır. Katılımcıların, sosyal sorun çözme düzeylerini ölçmek için kullanılan“ Sosyal Sorun Çözme Envanteri”70 yargı cümlesinden ve biliş, duyuş, davranış, tanımlama, seçenek, karar ve çözüm yedi bölümden oluşmaktadır. veri toplama aracının geliştirilmesi sürecinde öncelikle literatür taranmış ve görüşme yapılarak literatür ve görüşmeler sonucunda madde havuzu oluşturulmuştur. Bu sürecin ardından eğitim danışmanı ile görüşme ve tarama yapılarak“boşanma sürecindeki çiftlerin demografik özelliklerinin”yer aldığı“Soru Kâğıdı”nın maddelerinin kapsam geçerliliği konusuna dayanak sağlanmıştır. Araştırmada örneklem grubu çiftlerden oluştuğu için eşit ölçüde oranlardan oluşturmaktadır. Ankete katılan, boşanma sürecindeki çiftlerin sosyal sorun çözme becerileri yönünden benzerlik taşıdıkları ve aralarında anlamlı farklılıkların gözlenmediği tespit edilmiştir. Boşanma sürecindeki çiftlerin ölçek ve soru kâğıdı kapsamında çoğu yönden birbirleri ile eşit düzeyde sayılacak beceri oranlarına sahip oldukları dikkat çeken önemli bulgular arasında çıkmıştır. Araştırma sonunda elde edilen sonuçlara dayalı olarak şu öneriler belirlenmiştir: Boşanma sürecindeki çiftlerin birbirleri ile kayda değer benzerlikler taşıdığı bu açıdan uzlaşma durumlarının değerlendirilmesi adına eğitimlere ve çift terapilerine katılımlarının uygun olacağı planlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Couples Divorce Process Under Investigation Of Problem Solving Skills Of Several Variables (Sample: Ordu) In the divorce proceedings of ongoing research in Ordu and living in this process within the framework of the various problem-solving skills of married couples are made to put out a quantitative study. Research specifically identifies the problem-solving skills levels in the process of divorce, couples not only that some of the arguments to determine what that level is, what degree are affected. Planed research in accordance with the divorce of married couples in the process of problem-solving skills, and whether this is what level of skills, problem solving skills, the extent to which married couples nor whether they tried to put out the arguments. The question paper, prepared in the process of divorce in couples to questions asked through the demographics, social problem-solving inventory in line with judicial sentences contained in the inventory by applying the feedback have been identified. To collect data, living in Ordu, Ordu Family Court of the Judiciary in the process of divorce cases, divorce is 150 pairs, 300 individuals responded to the questionnaire by asking questions, and social problem-solving inventory was used.“The Question of demographic features in the card”as a means of data collection consists of 37 questions. Within the scope of the research includes“Deed of Consent ”their deed of consent parties' signatures of participants. Participants in social problem solving is used to measure the levels of“social problem solving inventory”70 cognition, behavior, cognition, judgment and sentence description, options, and decide the seven chapters. Participants in social problem solving is used to measure the levels of“social problem solving inventory”70 cognition, behavior, cognition, judgment and sentence description, options, and decide the seven chapters. In the process of the development of a data collection tool, primarily as a result of the literature and interviews with the scanned literature review and interview the item pool. This process then education consultant with the interview and screening process for couples, with the demographic characteristics,“”divorce“, and the validity of the premise of the question is the scope of the paper”. The sample group consists of pairs is equal rates. Participated in the survey, in the process of divorce, couples bear similarity with respect to the social problem-solving skills have been identified and observed significant differences between them. The scale and scope of the questionnaire in the process of divorce, couples in many ways are considered on an equal footing with each other that they have skills; rates of significant findings were noted. End of the study, the following recommendations were based on the results obtained: Remarkable similarities with each other in the process of divorce, couples assessment of the situation carries the name of compromise in this regard would be appropriate to participate in training sessions and two treatments are planned.