1 ay- 4 yaş pediyatrik hastalarda videolaringoskopi ile direkt laringoskopinin hemodinamik yanıt ve entübasyon koşulları yönünden karşılaştırılması
Comparison of videolaryngoscope and direct laryngoscope in terms of hemodynamic responce and intubation conditions on children betwwen 1 month-4 years old
  1. Tez No: 351458
  2. Yazar: AYŞE TOKDEMİR DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Pediatric airway, intubation, Truview EVO2 videolaryngoscope
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Giriş Amaç: Yaşamsal fonksiyonların devamlılığı havayolu açıklığının sağlanması ve sürdürülmesine bağlıdır. Tüm yaş gruplarında endotrakeal entübasyon havayolunu güvence altına almada altın standart olma özelliğini korumaktadır. Özellikle pediyatrik yaş grubunda uygun hikaye ve fizik muayene, uygun endotrakeal tüp ve laringoskopi seçimleri havayolu yönetimindeki anahtar noktalardır. Anestezistler beklenmedik zor havayolunun yönetimi için her zaman hazırlıklı olmalıdır. Böylelikle entübasyon güçlüğü ile karşılaşıldığında gelişebilecek komplikasyonlar azaltılmış olur. Ayrıca laringoskopi ile larinks ve trakeanın mekanik uyarımına bağlı gelişen refleks sempatik yanıt taşikardi, hipertansiyon, aritmiler gibi istenmeyen etkilere neden olmaktadır. Anesteziyolojide erişkin ve pediyatrik yaş grubunda laringeal yapıların, glottisin daha iyi görülmesini sağlamak ve endotrakeal entübasyonun başarı oranını arttırmak amacı ile alternatif laringoskop bleydleri ve entübasyon aletleri geliştirilmektedir. Videolaringoskop, video teknolojisiyle laringoskopun birleştirilmesi sonucu üretilen yeni bir araçtır. Biz çalışmamızda, yeni geliştirilen ve pediyatrik yaş grubunda kullanımı yaygın olmayan Truview EVO2TM laringoskop ile rutinde kullanılan Macintosh laringoskopu kullanarak her iki yöntemin entübasyon sürelerini, glottik görüntü kalitelerini, entübasyon sonrası hemodinamik yanıt ve komplikasyonları karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya elektif cerrahi planlanan, genel anestezi altında operasyona alınacak ASA I-III, yaşları 1 ay- 4 yaş arasında değişen toplam 100 hasta dahil edildi. Hastalar rastgele 50'şerli iki gruba ayrıldı. Grup DL, Macintoch blade ile; Grup VL, Truview EVO2TM videolaringoskop ile entübasyon yapılan grup. Hastaların preoperatif muayenesinde yaş, cinsiyet, kilo, boy, ASA, TM arası mesafe değerleri kaydedildi. Tüm hastalara operasyon odasında gerekli monitörizasyon yapıldı. Hastaların endotrakeal entübasyonla ilgili parametrelerden maske ventilasyonu sırasında airway gereksinimi, entübasyon işlemi sırasında krikoid bası ihtiyacı, endotrakeal entübasyon deneme sayısı, laringoskopi girişim kolaylığı, entübasyon güçlük nedeni, C&L skoru, entübasyon ilişkili komplikasyonları kaydedildi. Hastaların hemodinamik parametreleri olan KAH, SAB, DAB, OAB, SpO2 değerleri preoperatif, indüksiyon, entübasyon, x entübasyon sonrası 1., 2., 3., 4., 5. ve 10. dakikada kaydedildi. Ayrıca entübasyon sonrası 1., 2., 3., 4., 5. ve 10. dakikada ETCO2 değerleri de kaydedildi. Bulgular: Grupların demografik özellikleri, cinsiyet ve ASA sınıflaması benzerdi (p>0.05). Hastaların TM uzunlukları, maske ventilasyonu sırasında airway gereksinimi, entübasyon işleminde krikoid bası uygulaması her iki grupta benzerdi (p>0.05). C&L skorları açısından iki grup arasında fark yoktu (p>0.05). Entübasyonda laringoskopi girişimi her iki grupta kolay olarak yapıldı; deneme sayısı her iki grupta benzerdi (p>0.05). Entübasyon işlemi sırasında tüpü yönlendirmede güçlük VL grubunda anlamlı yüksek bulundu (p0.05). Gruplar arasında KAH değerleri benzerdi (p>0.05). Grup VL'de entübasyon sonrası ve entübasyon sonrası 1. dk SAB ölçüm değerleri anlamlı yüksek bulundu (p0.05).
Özet (Çeviri)
Objective: Maintaince of vital functions depends on airway opening. Endotracheal intubation is still gold standart for airway security for all age groups. Especially in pediatrics adequate medical history and physical examination; suitable endotracheal tube laryngoscope choice are keypoints of airway management. Anaesthesiologists have to be ready for management of unexpected difficult airway. Thus when faced with difficult intubation, possible complications may be reduced. Also anaesthesiologists have to care about tachicardia, hipertension, aritmias caused by stimulation of larynx and trachea by laryngoscope. At anaesthesiology, alternative intubation laryngoscope blades and tools are developed in order to laryngeal structures and glottis ensure better visibility to improve success rate of endotracheal intubation in adult and pediatric age groups. In our study, we compared the efficacities of classic Macintosh laryngoscope and Truview EVO2TM which is a new laryngoscope. We compared intubation durations, quality of glottic visions, hemodynamic responces and the complications. Materials and Methods: We included 100 patients who were ASA I-III physical status and between 1 month- 4 ages. We divided patient into two groups. Group DL has intubated via Macintosh blade, Group VL has intubated via Truview EVO2TM laryngoscope. Age, sex, weight, height, ASA physical status, TM distances of patientswere recorded. ECG, heart rate, non-invasive bloob pressure, SpO2, ETCO2 monitoring has performed for all patients in operating room. We evaluated requirement of airway tool, need for external manuplations, number of attemps, easiness of laryngoscopy, causes for difficult airway, C&L scores, airway complications. Hemodynamic parameters were recorded at preoperatively, induction of anaesthesia, at intubation and 1st, 2nd, 3rd, 4th, 5th and 10th minutes after intubation. Also ETCO2 has recorded at these times. Results: Demographic characteristics, sex and ASA scores were similar between groups (p>0.05). TM distances, airway tool requirements, external manuplation needings were similar between groups (p>0.05). Number of intubation attemps were similar between groups (p>0.05). C&L scores were similar between groups (p>0.05). For group VL, inserting the tube into larynx was statistically more difficult than other group (p0.05). SpO2 of two groups were similar. ETCO2 levels were higher for group VL at all recording times. Conclusion: In our study, we show that better laryngeal vision has seen with Truview EVO2 laryngoscope but there was no advantage on intubation. We suggest that, hemodynamic increase in the VL group was cause of prolonged intubation time. Securing the airway is more important than having better glottic vision. We evaluated the efficacity of VL at children with normal airway. Further studies must involve evolution of efficacity of VL at children with difficult airways.