Dev memelerde farklı pedikül seçimleriyle yapılan meme küçültme tekniklerinde meme başı duyarlılığının karşılaştırılması
The comparison of nipple sensitivity in breast reduction techniques with different pedicle options in giant breasts
  1. Tez No: 351468
  2. Yazar: HÜSEYİN ELBEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA ARINCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Meme küçültme, Nipple areola duyusu, superior pedikül, inferior pedikül, Breast reduction, the sensitivity of the the nipple areola complex, superior pedicle, inferior pedicle
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Meme küçültme operasyonunda birçok farklı teknik günümüzde kullanılmaktadır. Bu ameliyatlarda gelişen tekniklerle birlikte mükemmel sonuçlar elde edilebilmektedir. Operasyon sonrasında yeterli derecede küçültülmüş, simetrik ve estetik yönden tatmin edici sonuçlar hastalar ve cerrahlar açısından ana amaç olmayı sürdürmektedir. Buna rağmen meme başı duyarlılığının korunması son dönemde önem kazanmaktadır. Klinik uygulamada en sık kullanılan teknik inferior pedikül temelinde Wise paternine göre uygulanan operasyonlardır. Buna rağmen son yıllarda superior pedikül yöntemleri de kliniklerde yaygın kullanım alanı bulmuştur. Teknikler arasındaki farklılıklar uzun dönemde anatomik olarak sinir dejenerasyonunu etkiliyor olabilir. Meme ucu duyarlılığının en fazla korunduğu tekniği tespit etmek amacıyla retrospektif olarak inferior ve superior pedikül teknikleriyle opere edilmiş 36 hasta üzerinde çalışma uyguladık. Hastalar geçirdikleri operasyonlar göz önünde bulundurularak iki temel gruba ayrıştırıldı. Aynı ekip ve farklı cerrahlar tarafından opere edilmiş olan hastaların genel bilgileri çalışma öncesi dökümante edildi. Fizik tedavi ünitesine düzenli aralıklarla çağrılan hastalarda nipple areola kompleksi Semmes-Weinstein duyu testi ile muayeneye tabi tutuldu. Sonuçlar özel olarak hazırlanmış formlara işlenip hastaların duyu haritaları elde edildi. Her iki gruptan elde edilen sonuçlar karşılaştırıldı. Sonuç olarak özellikle süperior pedikül yöntemleri ile opere edilen hastalarda nipple areola kompleksinin duyusunun bariz bir şekilde etkilendiğini, zamanla sinir rejenerasyonuyla bir miktar düzelme gözlense bile sonuçların tatmin edici düzeyde olmadığını tespit ettik. Seçilen pedikül yönteminin uzun dönemde NAC?nin duyusunu etkilemesinin ana nedeninin memenin sinir ağının topografik yapısıyla ilgili olduğunu düşünmekteyiz. NAC duyusunda çok önemli bir yere sahip olan 4. interkostal sinirin dallarının inferior pedikül yönteminde korunması temel neden olabilir. Özellikle süperior pedikül tekniğinde pedikülün ince tutulabilmesi sinir ağına zarar veriyor olabilir. Sinir ağının dermisin hemen altında bulunması bu hasarlanma riskini artırabilmekte ve bu teknikte görülen duyu eksikliğinin nedeni olabilmektedir. Sonuç olarak nipple areola kompleksinde meme küçültme ameliyatlarından sonra görülen duyu eksikliğinin teknikler arasındaki farklarını ortaya koymayı amaçladık.
Özet (Çeviri)
Nowadays, many different techniques are being utilized in breast reduction surgery. With the improvements in techniques, perfect results are achieved after these surgeries. The reduced, symmetric and aesthetically satisfying results are still the main postoperative goals for both the patients and the surgeons. On the other hand, the preservation of the nipple sensitivity is gaining significance recently. In the daily clinical practice, the most frequent techniques are operations applied in concordance with the Wise pattern, and based on an inferior pedicle. However, the superior pedicled techniques are utilized frequently at the clinics during the recent years. The differences between the techniques may be affecting the nerve degeneration anatomically in the long term. In order to find the technique that preserves the nipple sensitivity the most, we designed a retrospective study on 36 patients who were operated with either an inferior or a superior pedicled technique. The patients were divided in two main groups according to their operations. The patients were operated by the same team, but by different surgeons. The general information about the patients were documented before the study. The physical therapy unit invited the patients to the hospital for control in an organized fashion. The nipple-areola complexes of the patients were examined with Semmes ? Weinstein sensitivity test. The results were recorded on specially prepared charts, and the sensitivity maps of the patients were obtained. The results of the two groups were compared. As a result, the sensitivity of the nipple ? areola complexes were affected negatively especially in patients operated with the superior pedicle techniques. Although a slight improvement was found with nerve regeneration, we had found that the results were not satisfying. The preferred pedicle technique affects the nipple ? areola complex sensation in the long term. In fact, we think that the main reason for this condition is the topographical structure of the mammarian nervous network. The branches of the fourth intercostal nerve are very significant in the sensitivity of the nipple ? areola complex. These branches are preserved in the inferior pedicled techniques. The pedicle is designed very thin in the superior pedicle technique; thus, this design may be destroying the nervous network. The nerves are right under the dermis, and it increases the risk of injury, causing the loss of sensitivity seen in this technique. In conclusion, we aimed to demonstrate the differences in the decrease of the nipple ? areola complex sensitivity between various breast reduction surgery techniques.