İzvornik Sancağı Tuzla Kazası Mahkeme Sicilleri: 1630-1650 inceleme-çevriyazı-dizin
1630-1650 Shari'a Court Sidjils of Tuzla in İzvornik Sanjak analaysis-transcription-index
- Tez No: 351475
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET SARICAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Tuzla Kazâsı, İzvornik Sancağı, Bosna Eyâleti, fermân, berât, tapu, temessük, nikâh akitleri, borç kayıtları, kefâlet kayıtları, XVII. yüzyıl Bosna, Court of Tuzla, Sanjak of İzvornik, Eyalet of Bosnia, firman, berât, tapu, temessük, merrage contracts, loan contracts, guarantee registers, 17th century Bosnia
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 440
Özet
Bosna Eyâleti?nden günümüze kadar ulaşmış XVII. yüzyıla ait sicillerden biri de Tuzla Sicili?dir. Şu an için üç parça şeklinde olan Tuzla Sicili, Bosna-Hersek Saraybosna?daki Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi ile Tuzla İli Arşivi?nde korunmaktadır. Hicrî 1054-1055 (M.1644-1646) yılları arasını kapsayan bu Sicil, geçmişteki Tuzla Kazâsı, İzvornik Sancağı ve Bosna Eyâleti için olduğu kadar; günümüz Bosna-Hersek'i için de çok önemli bir tarihî kaynak niteliğindedir. Söz konusu Tuzla Sicili, içeriği itibariyle çok sayıda fermân, berât, tapu, temessük, nikâh akdi, borç kaydı, kefâlet kaydı gibi çok sayıda belgeyi içermek suretiyle Bosna'nın XVII. yüzyılını ortaya koyan ve günümüze kadar korunabilmiş nadir belgelerden biridir.
Özet (Çeviri)
Sidjil of Tuzla is one of the rare sidjils from Eyalet of Bosnia that has been preserved to the present. Currently Sidjil is consisted from three parts, which are preserved in the Gazi Husrev Bey Library in Sarajevo and in Cantonal Archive of the bosnian city Tuzla. Covering the 1054-1055 Hegira years (A.D.1644-1646) the Sidjil is very important historical source for the Court of Tuzla, Sanjak of İzvornik, Eyalet of Bosnia in past and for history of Bosnia and Herzegovina as a whole today. With various documents being registered like firman, berat, tapu, temessük, merriage contracts, loan contracts, guarantee contracts and etc., this Sidjil is one of the rare documents from 17th century Bosnia which was presereved up to today.