Türkiye'de polisiye romanlarda suçların nitelikleri ve suç araştırma yöntemleri
Quality of crimes and methods of criminal investigation in Turkish police novels
- Tez No: 351482
- Danışmanlar: PROF. ERTAN EĞRİBEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: polisiye roman, suç-suçlu, polis-dedektif, toplum, değişim, detective, novel, crime-gulity, poliçe-detective, society, changes
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
?Türkiye?de Polisiye Romanlarda Suçların Nitelikleri ve Suç Araştırma Yöntemleri? adlı bu tez çalışmasında, polisiye romanlarda sosyoloji biliminin araştırma alanına giren malzemelerin olduğunu; bu cümleden, polisiye roman ile sosyoloji bilimi arasında bir ilişkinin var olduğunu belirleyebilmek amacıyla Türk edebiyatında başlangıçtan 1980 yılına kadar yazılmış polisiye romanlarda kurgulanan suçların nitelikleri ve suç araştırma yöntemleri üzerinde durulmuştur. Bu yapılırken Türkiye?de yazılmış polisiye romanlar dönemler hâlinde ele alınmış, bir taraftan her dönem için söz konusu eserlerde işlenen suç ve kullanılan suç araştırma yöntemleri belirlenmeye çalışılırken diğer taraftan suç nitelikleri ve suç araştırma yöntemlerinin de nasıl değiştiği ortaya konularak dönemler arasındaki farklılıklar belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmamızda polisiye romanlar eserlerde kurgulanan suçların niteliklerine göre tasnif edilirken T. Kakınç?ın ?100 filmde başlangıcından günümüze gerilim/polisiye filmleri? adlı eserinden yaralanılmıştır. Tezimizde bir taraftan toplumun yaşadığı sosyal değişim ve gelişimlerin polisiye romanları etkilediği gibi diğer taraftan polisiye romanlarda kurgulanan suç ve suçu araştırma yöntemlerinin de toplumun sosyal yapısını etkilediği ortaya konmaya çalışılmıştır. Tezimizde üzerinde çalışılan polisiye romanlar her şeyden önce bir edebî eser oldukları için romanların bu bağlamdaki özellikleri de vak?a, içerik, dil ve anlatım özellikleri bakımından nitel araştırma yönteminden yararlanılarak kapsamlı olarak incelenmiştir. Bu incelemeler okuma, fişleme ve tasnif faaliyetlerinin bir ürünüdür. Tez çalışmamızın sonucunda polisiye romanların içerisinde yazıldığı toplumun yaşadığı toplumsal hareketliliği belirlemede bir kaynak olarak kullanılabileceği hususuna dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, in order to determine the relationship between detective novels and sociology, we studied the essence of crimes and method of investigation to dissolve these crimes built in detective novels written between beginning and 1980 of Turkish literature. For this purpose, we covered detective novels in different periods. Thus, we presented differences between periods along with determining the essence of crimes and methods of investigation . In order to classify these novels in different periods, we took advantage of book named ? 100 thriller/detective movies from the beginning till now? written by T. Kakınc.Troughout the this study, we presented how changes and improvements in Turkish society affected detective novels and vice versa. Novels referenced in this thesis were examined in four different ways such as fact, content, language and narration used in novels by implementing methodology of quality research. At the conclusion of this thesis, we pointed out that detective novels could be used as a resource for the time they were written to determine social movements.