Bilinçli hipnoz ile sınav kaygısı programının üstün zekâlı öğrencilerin sınav kaygılarını azaltmadaki etkilerinin karşılaştırılması
The comparison of conscious hypnosis and examination anxiety program's effectiveness to reduce the gifted students examination anxiety
- Tez No: 351483
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT DAVASLIGİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bilinçli hipnoz, Üstün zekâlı öğrenciler, Sınav Kaygısı Envanteri, Sınav Kaygısı Programı, Conscious hypnosis, gifted students, Test Anxiety Inventory, Test Anxiety Program
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırmanın amacı, üstün zekâlı öğrencilerde bilinçli hipnozun ve Sınav Kaygısı Programı (SKP) adı verilen grup rehberlik programının sınav kaygısını azaltmaya yönelik etkililiklerini incelemek ve karşılaştırmaktır. Araştırmaya katılan bireyler, zekâlarına ve sınav kaygı düzeylerine göre belirlenmişlerdir.Başlangıçta, İstanbul ilinde 1179 11. ve 12. sınıf öğrencisiyle RIDIMT'in norm ve geçerlik güvenirlik çalışması yapılmıştır. Atatürk Fen Lisesi'nde 12.sınıfa devam eden; RIDIMT (Raven İleri Düzeyde İlerleyen Matrisler Testi) uygulamasıyla hem üstün zekâlı olduğu ve hem de SKE (Sınav Kaygısı Envanteri) ile sınav kaygısı olduğu belirlenen 20 öğrenci sınav kaygılarını azaltmak amacıyla gönüllük esasına göre 10'ar kişilik iki gruba ayrılmıştır. Gruplardan birine yedi seans bilinçli hipnoz diğerine 11 haftalık Sınav Kaygısı Programı uygulanmıştır. Uygulamaların bitiminde her iki gruba da son-test olarak tekrar SKE uygulanmıştır. Verilerin analizi için Wilcoxon İşaretlenmiş Mertebeler Testi ve Mann Whitney U testi uygulanmıştır.Araştırmanın sonucunda, iki yöntemin etkililiği arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bilinçli hipnoz uygulanan grubun Sınav Kaygısı Envanteri' nin kuruntu ve duyuşsallık alt boyutları anlamlı derecede azalırken, Sınav Kaygısı Programı uygulanan grubun duyuşsallık alt boyutu anlamlı derecede azalırken, kuruntu alt boyutunda istatistiksel açıdan anlamlı bir azalma görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
The goal of this study was to investigate the effectiveness of two test anxiety reducing methods on gifted high school students with test anxiety, namely conscious hypnosis and Test Anxiety Program (a group counseling program), and to make a comprehensive comparison of these methods based on their effectiveness on the mentioned group.Initially, 1179 high school students (11th and 12th grade) were tested with Raven?s Advanced Progressive Matrices Test in order to create a norm sample and test validity-reliability. After having the norm sample, 20 students from Atatürk Science High School who identified as gifted by Raven's Advanced Progressive Matrices and also test-anxious by test anxiety inventory were selected to participate in the main stage of the research. These 20 gifted and test anxious students were divided into two groups of 10 according to their voluntariness. One of the groups was subjected to conscious hypnosis for seven sessions to reduce test anxiety while the other was subjected to Test Anxiety Program, eleven week group counseling. Wilcoxon signed-rank test and Mann-Whitney U test were employed in order to evaluate and conclude the accumulated data.As a conclusion, there is no significant difference between the effectiveness of both methods. The group that received hypnosis presented a significant decrease in worry and emotionality subdimensions of Test Anxiety Inventory. The group that received Test Anxiety Program presented a significant decrease in emotionality subdimension but there was no statistically significant decrease in worry dimension for this group.