Yazılı basında basım süreci
The process of printing the print media
  1. Tez No: 351512
  2. Yazar: BORA ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT GEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Basım Tarihi, Gazete, Kağıt, Basın. Baskı. Basım, Matbaa, Grafik, Tasarım, Ofset, History of Printing, Newspaper. Paper, Press, Print, Printing, Printing. Graphic Design, Offset
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
İnsanların birbirleriyle iletişim kurmaya ihtiyaç duyması, yeni etkileşimlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Basın yayın organları da bu etkileşimin ürünlerindcndir. Günümüzde tamamen dijital olmaya doğru giden basın-yayın araçları bu seviyeye belirli aşamalardan geçtikten sonra gelmiştir. Şu anda kuşe ve yüksek kaliteli kâğıtlara çok renkli basılabilen yazılı basın içinde bu durum geçerlidir.Matbaanın icadıyla basılmaya başlanan gazetelerin o zaman ki durumu ile şimdiki durumu arasında bir hayli fark vardır. Arada böylesine büyük bir farkın olmasındaki en büyük etken teknolojinin değişen ve gelişen ihtiyaçlar karşısında sürekli gelişme göstermesidir. Yazılı basında basım süreçleri de bu teknolojik gelişmelerden kendi payına düşeni almıştır. Bu çalışmada bu süreçler bütün kalemleriyle ele alınarak bir araya getirilmeye çalışılmıştır.Çalışmada basının ortaya çıkışı ve matbaanın gelişmesi ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır. Basım ve basım teknolojinin tarihçesinde "Basım ve basın teknolojinin tarihçesinden başlayarak, en son teknolojiye sahip baskı makinelerine ve özelliklerine yer verilmiştir. Bir sonraki başlıkta ise gazetenin hammaddesi olan kağıdın ortaya çıkışı, çeşitleri ve özellikleri ile bir arada değerlendirilerek ele alınmıştır.Tipo Baskı Kâğıtları ve Özellikleri, Ofset Baskı Kâğıtları ve Özellikleri, Rotatif (Web) Ofset Baskı. Kağıtları ve Özellikleri, Tifdruk Baskı Kâğıtları ve Özellikleri, Serigralî Baskı Kâğıtları ve Özellikleri bu bölümde kağıda ilişkin yer alan önemli başlıklardır. Renkli baskı döneminin başlamasının ardındanbasım sürecinde önem kazanan bir diğer ayrıntıda renk ayrımı yapılmasıdır. Renk ayrım makineleri de teknolojik gelişmeler ışığında birtakım değişiklikler göstermiştir. Ayrıca bu bölümde renk ayrım makineleri ile scanneıierin de karşılaştırılmasına yer verilmiştir.Çalışmanın en son bölümünde ise bütün bu gelişmelerin sonucunda tamamen teknoloji ile buluşan gazetenin tasarım aşamasına ağırlık verilmiştir. Önceki bölümlerde olduğu gibi. bu bölümde de ilk aşamadan başlayarak günümüze uzanan ve gazete tasarımında kullanılan programlar hakkında açıklayıcı bilgilere yer verilmiştir. İçinde bulunduğunuz dönemde çok sayıda programla ve bilgisayarla gerçekleştirilen bu aşamaya ilişkin bilgiler anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Human beings* need to communicate between each other created new interactions. Media organs are among these interactions, too.The media, which has been going through a change towards digital, has reached this level through some certain stages. It is true for the written media which now can make use of high quality multi colored paper and glossy paper.There is a great difference between the first printed newspaper after the invention of printing press and the current situation of newspaper. The main reason for this difference is the constant development of technology parallel to the increasing and changing needs of people.Printing processes also received their share in these technological developments. In this study, it is aimed to gather all these processes including all the elements. Also, the emergence of media and the development of printing press have been explained in detail.In“printing and the history of printing technology”part, starting from the history of printing history, the high tech printing machines and their specifications are included.The next part discusses the raw material of newspaper, i.e., paper, in addition to its emergence, types and features. Letterpress paper and features, offset printing paper, rotary offset printing paper and features, photogravure printing paper and features,screen printing paper and features are the main titles in this part.Another detail that gained importance alter the color printing processes emerged is the color separation. Color separation machines also improved aThe last part of the study put emphasis on the design of the newspaper which had its share from the technological developments. Similar to the previous parts, in this part, there is detailed information on the programs used in newspaper designs starting from the early stages to the present. There arc