Öğretmen adaylarını ailelerle çalışmaya hazırlama: Bir müfredat programı önerisi
Preparing teacher candidates to work with parents: A curriculum proposal
- Tez No: 351532
- Danışmanlar: DOÇ. AYŞE ESRA İŞMEN GAZİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ailelerle Çalışma, Aile katılımı, Okul Aile İşbirliği, Öğretmen adayı, Müfredat Programı, Working with Parents, Parent Involvement, School Family Collaboration, Preservice Teachers, Curriculum
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 246
Özet
Bu çalışmanın amacı, araştırmacı tarafından geliştirilen Ailelerle Çalışma Müfredat Programının öğretmen adaylarının ailelerle çalışmaya yönelik tutumlar, bilgi düzeyi ve ailelerle çalışmaya ilişkin yeterlik algılarına etkisini incelemektir. Araştırmada öntest son test kontrol guruplu desen kullanılmıştır. Ailelerle çalışma müfredat programına olan ihtiyacı belirlemek için üniversitelerin öğretmenlik lisans programları incelenmiş ve alanda çalışan 142 öğretmen ile anket çalışması gerçekleştirilmiştir. İlgili literatür, söz konusu inceleme ve ihtiyaç analizinin ışığında araştırmacı tarafından Eğitim/Eğitim Bilimleri Fakültelerinin lisans bölümlerinde uygulanabilecek öğretmen adaylarına yönelik 10 bölümden oluşan ?Ailelerle Çalışma? başlıklı bir müfredat programı geliştirilmiştir. Araştırmanın deney gurubunu İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümüne devam eden 31 öğrenci, kontrol gurubunu ise Fen Bilgisi Öğretmenliği ile İlköğretim Matematik Öğretmenliği 4. Sınıf öğrencilerinden yansız atama yoluyla seçilmiş 31 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada, deney ve kontrol guruplarına araştırmacı tarafından geliştirilen Aile katılımına yönelik tutum ölçeği ve Ailelerle çalışmaya ilişkin yeterlik algısı ölçeği ön ve son test olarak uygulanmıştır. Araştırmada Ailelerle Çalışma Müfredat Programı deney gurubuna 10 oturumda uygulanmıştır. Oturumlar haftada bir gün deney gurubunun zorunlu dersi olan Rehberlik Dersinin ilk 90 dakikasında uygulanmıştır. Araştırmanın kontrol gurubuna ise sadece Rehberlik Dersi müfredatı uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, deney ve kontrol guruplarının son test puanları arasında deney gurubu lehine anlamlı bir fark olduğu ve deney gurubundaki öğrencilerin ölçeklerden aldıkları deney öncesi ve deney sonrası puanları arasında anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte kontrol gurubunun ön test ve son test puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular, Ailelerle çalışma müfredat programının öğretmen adaylarının ailelerle çalışmaya yönelik tutumları, yeterlik algıları ve bilgi düzeylerinin arttırılmasında etkili olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the impact of the Curriculum of Working with Parents, designed by the researcher, on preservice teachers in terms of their attitudes, perception of competence and level of knowledge towards working with parents. The method of the research is pre-test / post-test with experiment and control groups. At the beginning of the study, the teacher education programs at graduate level had been examined in order to determine the necessity for Curriculum of working with Parents and a survey had been applied to 142 teachers. After developing the curriculum, a convenience sample of 31 students enrolled in an undergraduate teacher education program at one university in Istanbul was used. The preservice teachers received 10 sessions ?Curriculum of Working with parents? training in 90 minutes of their Guidance courses. On the other hand, the control group consisted of 31 students took only the Guidance Courses. Experimental and control groups are applied ?The Scale of Attitude toward Family Involvement? and ?The Scale of Perceived Competence Level of working with parents? developed by the researcher, as pre-test and post-test. Furthermore, the participants of experimental group were subjected to midterm and final exams in order to evaluate knowledge levels regarding working with parents. The results of the study revealed that there was a significant difference between post-tests of the experimental and control groups. Also, there was a significant improvement in the experimental group from pre to post test. On the other hand there is no significant difference between the pre-test and post-test scores of the control group. Therefore, the findings of the study show that the Curriculum of Working with Parents is effective on preservice teachers in terms of improvement in their attitudes, perception of competence and level of knowledge towards working with parents.