Halkla ilişkiler bağlamında kamu diplomasisi yönetimi: Türkiyenin kamu diplomasisindeki yetkinlik incelemesi
Public diplomacy management in the context of public relations: [Competency review of Turkey's public diplomacy
  1. Tez No: 351533
  2. Yazar: ERGÜN KÖKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ECE KARADOĞAN DORUK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Uluslararası İlişkiler, Public Relations, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Diplomasisi, Halkla İlişkiler, Uluslararası İlişkiler, Diplomasi, Dış Politika, Yumuşak Güç, Uluslararası Halkla İlişkiler, Türkiye Kamu Diplomasisi Yönetimi, Public Diplomacy, Public Relations, International Relations, Diplomacy, Foreign Policy, Soft Power, International Public Relations, Turkish Public Diplomacy Management
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 659
Özet
Halkla ilişkiler ve kamu diplomasisi arasında teorik ve pratik benzerlikler olduğu fikri birçok akademisyen ve araştırmacı tarafından incelenmiş, değerlendirilmiştir. Kurumlar ile kamuları arasındaki iletişimin yönetimi olarak tanımlanan halkla ilişkiler ile yabancı kamularla iletişime geçme ve uluslararası hükümetlerin iletişimi olarak tanımlanan kamu diplomasisi arasındaki benzerlik kavramların tanımlarından başlayarak kuram ve uygulamalarına kadar uzanmaktadır. Her iki disiplin ortaya çıktıkları uluslararası koşullar, amaçlar, araçlar ve faaliyetler bakımından benzerlikler taşımaktadır. Bu benzerliklerden yola çıkarak Türkiye siyasal ve toplumsal gündeminde halen çok bilinmeyen ancak ihtiyacı her zamankinden daha fazla hissedilen kamu diplomasisi, ile halkla ilişkiler (daha geniş çerçevede uluslararası halkla ilişkiler) arasındaki ilişki çalışmanın ana konusunu oluşturmaktadır. İki alanın ilişkisinden ve halkla ilişkiler yönetimi perspektifinden Türkiye kamu diplomasisinin yeterliliğinin değerlendirilmesi ve önerilendirilmesi de araştırma bölümünü oluşturmaktadır. Çalışma kamu diplomasisine kavramsal bir çerçeve sunarak başlamakta, kamu diplomasisi ve halkla ilişkiler çerçevesine, ilişkide bulunduğu kavramlara değinerek; kamu diplomasi ve halkla ilişkiler bağlamında ilgili görüşlere, yaklaşımlara yer vermektedir. Bu çalışmanın ana amaçları, kamu diplomasisi kavramını ve kuramsal yapısını halkla ilişkiler perspektifinden değerlendirerek yerli ve yabancı literatüre katkıda bulunmak ve Türkiye kamu diplomasisi kurumlarının, programlarının ve faaliyetlerinin yönetimi kavramını gündeme getirerek bu yönetimde mükemmelliğin ve yetkinliğin ilkelerini ortaya çıkarmaktır
Özet (Çeviri)
The idea of having theoretical and practical similarities between public relations and public diplomacy has been studied and evaluated by many academicians and researchers. The similarities between both disciplines goes back to their definitions that public relations which is defined as the communication management of organizations and its target public and public diplomacy which is defined as international communicaiton between countries, governments and its foreign publics. Both disciplines have similarities in terms of the origins of appearing because of the international conditions, aims, tools and activities. Based on this requirement and similarities the relationship between public diplomacy and public relations (larger context of international public relations) constitutes the main subject of this study despite still unknown much but feeling necessity it has ever in political and social agenda of Turkey. The assessment and suggestion of the adequacy of Turkish Public Diplomacy according to this relationship between both diciplines and the perspective of public relations management which forms the part of the research. The study begins by presenting conceptual environment of public diplomacy; then it goes on discussing issues of terminology and exploring aspects of publics diplomacy and public relation and related terms notions and approaches in a public relations and public diplomacy context. The main purposes of this study is to contribute to national and international literature as making a conceptual analysis of public diplomacy from a public relations perspective and to reveal the principles of excellence and competency in management of Turkish public diplomacy?s institutions, programs, and activities.