Ataerkil sistem bağlamında Türk sinemasında futbol teması
Football theme in Turkish cinema in the context of patriarchy
  1. Tez No: 351544
  2. Yazar: BATU ANADOLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BATTAL ODABAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Ataerkil sistem, futbol, Türk Sineması, Patriarchy, Football, Turkish Cinema
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
“Ataerkil Sistem Bağlamında Türk Sinemasında Futbol Teması”başlıklı tezde öncelikle ataerkil sistemin tarihsel gelişimi ve bu sistem tarafından şekillendirilen toplumsal cinsiyet rolleri ele alınmıştır. Film anlatılarına hakim olan ataerkil ideolojiyi inceleyen“Aygıt Kuramı”ndan ve bu kurama karşı geliştirilen fikirlerden yola çıkılarak filmlerde kadına ve erkeğe atfedilen roller açıklanmıştır. Futbol ve sinema arasındaki benzerlikler göz önüne alınarak bu iki alanda görülen, ataerkil sisteme dayalı toplumsal cinsiyet rolleri arasında bağ kurulmuştur. Çalışmada; dünya ve Türk sinemasından futbol filmleri, izleyicinin özdeşleşme sağlayacağı başkarakterler çerçevesinde incelenerek kadın ve erkek rollerinin nasıl kurulduğu ele alınmıştır. Bu bağlamda Türk sinemasının tarihsel ve toplumsal gelişimi ile paralel, Türk futbol filmlerinin gelişimi doğrultusunda seçilen üç Türk filmi (Aşk Yarışı, Aşk Tutulması ve Dar Alanda Kısa Paslaşmalar), belirlenen erkeklik ve kadınlık kodlarının çözümlenmesine tabi tutularak ataerkil sistemin ve toplumsal cinsiyet rollerinin, anlatılarda yeniden yaratılıp yaratılmadığı sorgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In“Football Theme in Turkish Cinema in The Context of Patriarchy”thesis, historical development of patriarchy and gender roles which are shaped by patriarchy are primarily discussed. Gender roles attributed to women and men are explained based on“apparatus theory”that examines patriarchal ideology that dominates narrative structures of film and counter views developed against this theory. Considering similarities between football and film, patriarchy based gender roles seen in these two fields are linked. In the study, football films from world and Turkish cinema are contextualized around main characters which spectators can identify with and construction of gender roles are reviewed. In this context, development of Turkish football films, parallel to historical and social development of Turkish cinema, is discussed and three selected films (Aşk Yarışı, Aşk Tutulması and Dar Alanda Kısa Paslaşmalar) are analysed and it is questioned whether patriarchy and gender roles are recreated in narrative structures of film.