Anonim şirketlerde işadamı kararı ilkesinin(busıness judgment rule) uygulanması
Application of the business judgment rule in joint-stock companies
  1. Tez No: 351543
  2. Yazar: SEVGİ BOZKURT YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HELVACI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İşadamı kararı ilkesi, anonim şirket, yönetim kurulu, yönetim kurulu kararları, yönetim kurulu üyesinin sorumluluğu, özen yükümlülüğü, sorumluluğun sınırlanması, takdir yetkisi, Business judgment rule, joint stock company, board of directors, decision of the board of directors, liability of the directors, duty of care, limitation of the liability, discretion
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 316
Özet
Bu çalışma, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde doktora tezi olarak hazırlanmıştır. Tez kapsamında, anonim şirketlerde yönetim kurulunun takdir yetkisine dayanarak vermiş olduğu kararların, mahkemeler tarafından denetimini ve üyelerin bu kararların zararları sonuçlarından sorumluluklarını sınırlayan bir ilke olan işadamı kararı ilkesi (business judgment rule) ele alınmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde, işadamı kararı ilkesi hakkında genel bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise işadamı kararı ilkesinin uygulanma şartları incelenmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise işadamı kararı ilkesinin uygulanması ve uygulanmasının sonuçları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is prepared as a doctoral thesis at Istanbul University Institute of Social Sciences. At this thesis, the business judgment rule which is a principal for the limitation of examining of the board of directors decisions by courts and the liabilities of the board members were analysed. At the first section, the general knowledge about the business judgment rule was handled. At the second episode, elements of the rule were examined. The application of the business judgment rule and the results of the application were analysed at the third episode.