Konut ve çatılı işyeri kiralarında kira bedelinin belirlenmesi
Determine price of lease in the residence and roof work lease contracts
- Tez No: 351545
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN HATEMİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kira, Kira Bedelinin Belirlenmesi, Türk Borçlar Kanunu
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Tezimizin konusunu, konut ve çatılı işyeri kiralarında kira bedelinin belirlenmesi oluşturmaktadır. Kira sözleşmeleri, taşınır ve taşınmaz mallar için yapılabilmekle beraber, kira bedeli konusundaki uyuşmazlık konut veya çatılı işyeri niteliğini haiz kira sözleşmelerinde ortaya çıkmaktadır. Bu sözleşmeler, kural olarak, kararlaştırılan süre bittiğinde sona ermemekte, kira bedeli hariç olmak üzere, bir yıl süreyle uzamaktadır. İşte uzayan dönem için, taraflarca kira bedeli konusunda anlaşma sağlanamaz ise, kira bedelinin belirlenmesi için tespit davası açılmaktadır. Tezde öncelikle kira bedelinin belirlenmesi sorununun ortaya çıkışı ve tarihsel gelişimi incelenmiş, daha sonra ise, mülga 818 sayılı Borçlar Kanunu ve 6570 sayılı Kanun döneminde kira bedelinin belirlenmesi konusunda uygulanan esaslar belirtilmiştir. 6570 sayılı Kanunda konuya ilişkin bazı düzenlemelere yer verilmişti. Ancak, söz konusu hükümler Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğinden, bu dönemde ortaya çıkan sorunlar, Yargıtay İçtihatı Birleştirme kararları ve diğer yargı içtihatları ile çözülmüştür. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 344. ve 345. maddelerinde, Yargıtay'ın yerleşik içtihatları da göz önünde tutularak, konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi konusunda, özel düzenlemelere yer verilmiştir. Tezde, Türk Borçlar Kanununun kira bedelinin belirlenmesine ilişkin hükümleri ayrıntılı olarak incelenmiştir.Tezimizin en sonunda, ulaşılan sonuçlar özetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of the thesis is determine price of lease in the residence and roof work lease contracts. Although lease contract is made about movable and real estate, to lease price disputes occurs in the roofed workplace or residence agreement. As a rule, in these contracts agreed period does not end when finished, except lease price, continue for one year. That continued for the period of the contract, if the parties don't agree about leasing price, are sued for the determination price of lease contract.In this thesis, first, the problem of the emergence determine of the lease price and historical development were specified, then in period of Code of Obligation No: 818 and Code of No: 6570, which abolished, about determination of lease price the criteria applied are described. In Code of No. 6570 was given to some articles on the subject. However, these articles has been canceled by the Constitutional Court, the problems that arise during this period, with the principles of the High Court decisions and other decisions has been resolved.In Turkish Code of Obligations No:6098 articles of 344 and 345, considering the High Court's stable decisions, are given special articles on the determination of the rental fee in the residential and roof workplace lease contracts. In this thesis, Code of Turkish Obligations articles that determination of the lease price were examined in detail.In the concluding part of the thesis the results achieved are summarized. Key Words : Lease, Determine of lease price, Turkish Code of Obligations