İstanbul'da inşaat sanayi ile ilgili (1837 / 1838) tarihli Meslek Sayım Defterinin değerlendirilmesi
The evaluation of the population book dated 1837 / 1838 about İstanbul's construction history
- Tez No: 351546
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAL'A
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Nüfus, göç, inşaat, esnaf grupları
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Nüfus defterleri, Osmanlı sosyal ve iktisadi hayatını incelememize olanak veren çok önemli arşivlerdir. Bu çalışmada, Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nde yer alan 223 No'lu nüfus defteri (BOA NFS. D. NR. 23) esas alınmıştır. Defter hicri 1253 tarihli olup miladi 1837 / 1838 yılına tekabül etmektedir. Defter zikredilen yıllarla ilgili İstanbul esnafına ait sayımı içermektedir. Buradaki bilgilerden hareketle İstanbul'da bulunan inşaat esnafının iktisadi ve sosyal hayatı aydınlatılmaya çalışılmıştır. Ayrıca elde edilen veriler ile de 23 No'lu nüfus defterinde adı geçen esnaf gruplarının ve dönem İstanbul'unun da demografik yapısı incelenmiştir. Defterde sekiz adet esnaf grubu mevcuttur, her bir esnaf grubunun kaç kişiden oluştuğu, İstanbul'a nereden geldikleri ve İstanbul'da nerede ikamet ettiklerine dair bilgiler mevcuttur. 23 No'lu nüfus defterinin tamamı konu ile ilgili araştırmacılara temel kaynak oluşturması amacıyla transkribe edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Population books are vert important sources to understand Ottomajn social and economic life. In thıs study, enrties of the population book nnmber 23 of the Ottoman arcives of the Prime Ministry were used (BOA NFS. D. NO. 23). Miladi book is dated 1253 Hijri 1837 / 1838 corresponds to the year. This book has the counts of Istanbul's tradesmen for the year mentioned. By using these data, we aimed to explain construction tradesmen's economical and social life. In addition to the data obtained from the population registry in the No. 23, tradesmen groups and the period mentioned in the demographic structure of Istanbul were investigated. The book is available for eight tradesmen groups and where they were residing before settling in Istanbul, along with where they settled within Istanbul. 23 No. entire book on the subject population in order to establish the basic resource for researchers has been transcribed.