Türk Hukukunda bağlantılı hak sahibi fonogram yapımcısı ve hakları
The rights of related right owner phonogram producer in Turkish Law
  1. Tez No: 351547
  2. Yazar: NİHAN KOYUNCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ PASLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: fonogram, fonogram yapımcısı, bağlantılı haklar, komşu haklar, meslek birlikleri, bağlantılı hak sahibi fonogram yapımcıları meslek birliği (MÜ-YAP), phonogram, phonogram producer, related rights, neighbour rights, professional association, Turkish phonographic industry society (MU-YAP)
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Çalışmamız; Türk Hukukunda bağlantılı hak sahipleri arasında yer alan fonogram yapımcısını kapsamaktadır. Eser niteliğindeki seslerin ilk tespitini yapan fonogram yapımcısının tespiti üzerinde Kanunen tanınan hakları mevcuttur. Bu hakların başkaları tarafından kullanması yapımcının iznine bağlıdır. Ancak Kanunen getirilen sınırlandırmalar mevcut olduğu vakit fonogram yapımcısının iznine ihtiyaç duyulmayacaktır. Çalışmamızda öncelikle yapımcıya Kanun ile tanınan hakların kapsamı incelenmiştir. Devamında haklara getirilen sınırlandırmalar, hakların devir ve intikali ile bu haklara yönelik ihlallere karşı açılacak hukuk davaları; uygulamada verilen kararlar ile beraber ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Our thesis focuses on phonogram producers who are stated as related right owner according to Turkish Code. Phonogram producers, who take the initiative record of performance, have rights over the record established by the Code. No person or organization can benefit from those rights without permission of phonogram producers. However in case of a limitation that is qualified by the Code exists, permission of the producer will not be necessary. At the thesis, at first hand, scopes of phonogram producers' rights are analyzed. Afterwards, limitations to rights transfer of rights and infringements against to those rights are examined with the help of cases in practice.