Yeme bozukluğu hastalarında tedavi motivasyonu, beden imgesi ve depresyonun değerlendirilmesi
The evaluation of treatment motivation, body image and depression in patients with eating disorders
  1. Tez No: 351571
  2. Yazar: FATİMA ELİF ERGÜNEY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. ÖZLEM SERTEL-BERK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yeme Bozuklukları, Beden İmgesi, Tedavi Motivasyonu, Transteorik Model ve Değişim Evreleri, Eating Disorders, Body Image, Treatment Motivation, Transtheoretical Model and Stages of Change
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Yeme Bozukluğu Hastalarında Tedavi Motivasyonu, Beden İmgesi ve Depresyonun DeğerlendirilmesiF. Elif ErgüneyYeme Bozuklukları giderek yaygın görülmeye başlayan ve hayati risk içeren sağlık sorunlarındandır. Son zamanlarda, bu alanda tedavi etkinliğini arttırmak için vakaların tedavi motivasyonlarının değerlendirilmesi öne çıkan bir faktör olmuştur.Bu tezin amacı yeme bozukluğu vakalarında tedavi motivasyonun semptom düzeyi, beden imgesi ve depresyon ile ilişkisinin incelenmesidir. Araştırmada yeme bozukluğu grubundaki (YBG) 75 kadın katılımcı, yaş, eğitim, medeni durum ve ekonomik düzey açısından eşlenmiş kontrol grubundaki (KG) 75 katılımcı ile yeme bozukluğu semptom düzeyi, depresyon, beden imgesi bozukluğu (BİB) ve beden memnuniyetsizliği (BM) açısından karşılaştırılmıştır. Çalışmada SCID-I, Yeme Bozukluğu Değerlendirme Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği ve Kadınlar için Fotoğraflı Figür Derecelendirme Ölçeği'nin yanı sıra YBG'de tedavi motivasyonunu ölçmek için araştırmacı tarafından Türkçe adaptasyonu yapılan Anoreksiya Nervoza Değişim Evreleri Ölçeği ve Bulimiya Nervoza Değişim Evreleri Ölçeği kullanılmıştır.Sonuçlar YBG'nin BM dışındaki değişkenler açısından KG'den farklılaştığını ancak BİB'in beklenenin aksine kontrol grubunda daha yaygın olduğunu göstermiştir. YBG'de tedavi motivasyonunun en güçlü yordayıcısı yeme bozukluğu semptom düzeyi olmuştur. YBG'de semptom düzeyi arttıkça tedavi motivasyonun düştüğü gözlenmiştir. Yeme Bozukluğu semptom düzeyinin tedavi motivasyonu üzerindeki etkisinin depresyona göre değiştiği görülmüştür. Bu bulgular literatürdeki veriler ışığında tartışılmıştır.Sonuç olarak yeme bozukluğu vakalarında vakanın içerisinde bulunduğu motivasyonel düzeye göre tedavi planlaması yapabilmek açısından tedavi motivasyonun ve ilgili faktörlerin değerlendirilmesi önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The Evaluation of Treatment Motivation, Body Image and Depression in Patients with Eating DisordersF. Elif ErgüneyEating Disorders are one of the health problems which increasingly become prevalent and include serious health risks. Lately, evaluating the treatment motivation became a key factor to increase treatment efficacy.The purpose of this thesis is to evaluate the relations between treatment motivation, symptom severity, body image and depression in patients with eating disorders. Participants are 75 women in the eating disorder group (EDG) and 75 women in the Control Group (CG) in the same age, education, marital and economic status. EDG and CG were compared according to their level of eating disorder symptom, depression, body image distortion (BID) and body dissatisfaction (BD). Participants were assessed with SCID-I, Eating Disorder Examination Questionnaire, Beck Depression Inventory and Photographic Figure Rating Scale for Women, also Anorexia Nervosa Stages of Change Questionnaire and Bulimia Nervosa Stages of Change Questionnaire which were adapted to Turkish by the researcher were used to evaluate the treatment motivation in the eating disorders group.According to the results of the study CG differed from EDG in all the study variables except for BD. Also BID was found to be more common in controls which was not preceded before. The best predictor of treatment motivation was eating disorder symptom severity in EDG. The effect of symptom severity on treatment motivation changed as a function of depression. The results were discussed according to literature.As a result evaluating the treatment motivation of patients with eating disorders is important for planning the treatment according to their motivation level.