Futbol fanatizmi ve Türk televizyonlarında futbol programları ilişkisi
Football fanatism and relationship in football programmes on Turkish television channells
- Tez No: 351572
- Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE KARS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Futbol, fanatizm, televizyon tartışma programlan, Football, fanatism, television discussion programmes
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Toplumsal yapı ve yaşamın giderek daha karmaşın hale gelmesi, teknolojinin her geçen gün değişim ve gelişim göstermesi insanoğlunun tüm yaşamı üzerinde etkili olmuştur. Söz konusu edilen etki sadece fiziksel yaşamla sınırlı kalmamış spor (futbol) ve televizyon gibi bir çok alanda kendini göstermiştir. Günlük yaşamın ayılmaz bir parçalarında olan televizyon, aynı zamanda toplum yaşantısına da önemli görevler yüklemiştir. Bu görevlerden en önemlisi görüntü mesajı ile toplumu olaylardan haberdar etmek, aydınlatmak, eğlendirmek, bilgilendirmek ve en önemlisi de eğitmektir. Özellikle son dönemde özel televizyonların yayınlarına bakacak olursak, bu görevler sadece eğlenceyle kısıtlanmıştır. Bu çaba içerisinde özel televizyonların, özellikle futbolu da aracı olarak kullanma gayreti içerisinde oldukları çoğu zaman gözlemlenmektedir.Spor yayınları, kitleleri ekran karşısına bağlamanın en etkili yöntemlerinden biridir. Fakat bunu yaparken sporun özüne ne kadar bağlı kalındığı, işin bu kısmıyla ne kadar ilgili olunduğu tartışma konusudur. Futbol programları sahadaki futbolla hiçbir ilgisi kalmamış bir hal alabilmekte, futbol adına düzenlenen kimi programlar rating başta olmak üzere, birçok nedenden ötürü futbol dışı her şey konuşulmaktadır. Bu da toplumu olumsuz etkilemekte, tribün olaylarına ve taraflar arasında çatışmaya neden olmakta ve şiddete yatkın olan toplulukları daha da provoke etmektedir. Dolayısıyla televizyonlardaki futbol programları futbolun güzelliklerini değil, rencide edici, kışkırtıcı, saldırı ve şiddet uyandıran kısımlarını ön plana çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
The increasing complexity of social structure and everyday life, and the change in and advancement of technology have had an impact on the life of mankind. This impact is not only limited to actual life, but has shown its effect on different spheres like sports (football) and television. Television, which is one of the inseparable parts of the everyday life, has important duties over the community life. The most important ones are to update the society with the news, enlighten, inform them, and the most importantly educate them. If we specially look at the broadcasts of the private channels, these duties are limited just to entertainment. It can be observed that private channels are trying to make the most of football as a means for this end.Sports programmes is one of the most effective ways of keeping people stuck to TVs. But it is controversial how much they are bound to the essence of sports, how much they are interested in true nature of sports. Sometimes the football programmes have nothing to do with the football played, and everything but football is spoken in the programmes about football for the sake of rating and several other reasons. This, in turn, affects the society negatively, results in incidents and conflicts between supporters, and provokes the ones who are prone to violence. Thus, football programmes in TV channels feature offending, provocative, aggressive and violent things related to football, not the beauty of the game itself.