Banka müşterilerinin internet bankacılığına ilişkin yaklaşımlarının veri madenciliği teknikleri ile incelenmesi
Examination of approaches of bank customers about internet banking by using data mining techniques
  1. Tez No: 351610
  2. Yazar: ŞAFİYE BİLGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UMMAN TUĞBA ŞİMŞEK GÜRSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Veri Madenciliği, İnternet Bankacılığı, Kümeleme Analizi, Birliktelik Kuralları Analizi, Data mining, Internet banking, Cluster Analysis, Association Rules Analysis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bilgi 21. Yüzyılın petrolü niteliğinde değer taşımaktadır. Son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler sayesinde; dünyadaki veri miktarının artışı akıl almaz boyutlara ulaşmıştır. Günümüzde bireylerin yaptığı her alışveriş, her işlem, her telefon görüşmesi, her elektronik işlem kayıt altına alınmakta ve saklanmaktadır. Gerçekleştirilen her işlemle elde edilen veriler, beraberinde verileri toplama ve saklama alanında da zorlukları getirmiştir. Veri Madenciliği, büyük miktarda ve karmaşık olan veriler arasından değerli bilgilerin elde edilmesini sağlayan gittikçe önemi artan bir tekniktir. Veri madenciliği bilim, sağlık, pazarlama, finans gibi pek çok sektörde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Birliktelik Kuralları Analizi ve Kümeleme Analizi teknikleri, günümüzde en sık uygulanan veri madenciliği tekniklerindendir. Bu çalışmada, banka müşterilerinin internet bankacılığına ilişkin yaklaşımlarının veri madenciliği teknikleri ile incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada internet bankacılığını kullanan banka müşterilerinin profilleri incelenmiştir. Birliktelik Kuralları ve Kümeleme Analizi yardımıyla internet bankacılığını kullanan banka müşterilerinin, hangi bankaların internet bankacılığını kullandıkları, ne tür işlemler gerçekleştirdikleri ve internet bankacılığını kullanmalarında etkili olan faktörler araştırılmıştır. Çalışmada ayrıca internet bankacılığı kullanmayan banka müşteri profilleri de incelenmiş ve internet bankacılığı kullanmama sebepleri de analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Information is of a great value in 21th century and can be named as oil of our century. The increase in the amount of data has reached incomprehensible levels in the world thanks to technological developments and advances in recent years. Every deal, every shopping, every process, every phone call and every electronic transaction are recorded and stored electronically in today's world. Data obtained from every transaction has also brought some difficulties in the field of data collection and storage areas. Data mining is an increasingly important technique that allows obtaining and choosing valuable information among the other large amount of data which are very complex. Data mining is widely used in many sectors such as science, health, education, marketing, finance, etc. Association Rules Analysis and Cluster Analysis techniques are some of the most widely used data mining techniques. It is aimed in this study to examine approaches of bank customers about internet banking by using data mining techniques. The profiles of bank customers using internet banking have been examined. The banks which are used for internet banking, transactions done by customers and factors that are effective on bank customers to use internet banking are researched with the help of Cluster Analysis and Association Rules. In addition, profiles of bank customers who do not use internet banking are examined in this study and the reasons and causes of these bank customers not to use internet banking have also been analyzed.