Eski Anadolu Türkçesi alanında yapılmış olan Kur'an tercümesi Cevahirü'l Asdaf üzerine dil incelemesi
Old Anatolian Turkish translation of Quran in the field amount on Cevahirü'l Asdaf language study
  1. Tez No: 351609
  2. Yazar: SEVİNÇ AHUNDOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Cev?hirü'l Asd?f, Eski Anadolu Türkçesi, Türkçe Kur'an Tercümeleri, Cev?hirü'l Asdaf, Old Anatolian Turkish, Turkish Translation of Quran
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1867
Özet
Eski Anadolu Türkçesi Alanında Yapılmış Olan Kur'?n Tercümesi Cev?hirü'l Asd?f Üzerine Dil İncelemesi isimli doktora tezimizde, yaptığımız çalışmanın kapsamını kısaca şu şekilde ele alabiliriz. Çalışmanın konusu olan eserimiz, Eski Anadolu Türkçesi dönemi dil özelliklerini taşımakta ve bu çalışma da bu özellikler göz önünde bulundurularak ele alınmıştır. El yazma olan esas metin günümüz Türkçesine transkripsiyonlu şekilde aktarıldıktan sonra, metnin tamamının cümle örnekli sözlüğü yapılmıştır. Sözlük kısmının dışında metinde gecen bazı özel isimler için, özel isimler sözlüğü bölümüne yer verilmiştir. Çalışmamız önsöz, giriş, Türkçe Kur'an tercümeleri hakkında, metin, sözlük, metinde yer alan bazı özel isimler sözlüğü bölümlerinden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Old Anatolian Turkish Translation of Quran in the field Amount on Cev?hirü'l Asdaf Language Study View our dissertation, we consider the scope of the work can be summarized as follows. Studies are the subject of our paper, move the Old Anatolian Turkish language features and these features in mind, this study is discussed. Which is mainly transcribed text into modern Turkish manuscripts after transferring the text of the entire sample sentences Dictionary is made. Dictionary in the text portion of the night except for some specific names, specific names are included in the glossary section. Our study foreword, introduction, about Turkish Qur'an translations, text, dictionary, text contained in the glossary section consists of some specific names.