Manik depresif hastalarda anne kız ilişkisinin ruhsal yönden incelenmesi
Investigation of the mental aspect of mother-daughter relationship in manic depressive patients
- Tez No: 351611
- Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİKA TUNABOYLU İKİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Manik Depresif Bozukluk, Anne-Kız likisi, Erken Dönem Nesne likisi, Nesne Kaybı, Projektif Yöntem, Psikanaliz, Manic Depressive Disorder, Mother-Daughter Relationship, Early Period Relationship, Object Loss, Projective Method, Psychoanalysis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu çalışmada manik depresif bozuklukta anne kız ilişkisinin projektif testler kullanılarak ruhsal yönden araştırılması hedeflenmiştir. Bu çalışmada sözü edilen anne kız ilişkisi gerçek anne kız ilişkisinden ziyade manik depresif kadın hastanın bilinçdışındaki anne imgesidir. Bu araştırmada manik depresif bozukluk ve anne kız ilişkisi psikanalitik kuram çerçevesinde değerlendirilmiştir. Çalışmada Çukurova Üniversitesi Balcalı Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı'nda takip edilen normal duygudurum (ötimi) dönemindeki 25 manik depresif (bipolar-I) kadın hastaya Rorschach Testi ve Tematik Algı Testi (TAT) uygulanmıştır. Araştırmaya katılan manik depresif hastalar ilk olarak çalışma hakkında bilgilendirilmiş ve onamları alınmıştır. Daha sonra demografik bilgi formu, Hamilton Depresyon Ölçeği, Young Mani Derecelendirme Ölçeği uygulanmıştır. Hamilton Depresyon Ölçeği ve Young Mani Ölçeği ile klinik gözlemlere ek olarak hastanın normal duygudurum döneminde olduğunun saptanması amaçlanmıştır. Bahsedilen iki ölçek analizlere dahil edilmemiştir. Normal duygudurum döneminde oldukları saptanan katılımcılara Rorschach Testi ve TAT uygulanmıştır. Hastalara uygulanılan Rorschach Testi ile elde edilen veriler,“Rorschach Türk Yetişkin Normları”ile karşılaştırılarak istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Ayrıca manik depresif hastalara uygulanılan Rorschach Testi'nden ve TAT'den elde edilen verilere Fransız Okulu'na özgü içerik analizi uygulanmıştır. Yapılan istatistiksel değerlendirmeler ve içerik analizi sonucunda manik depresif hastalarda nesne kaybı, anne ile erken dönem ilişkinin kalitesinde yetersizlikler ve temelde yatan depresif duygulanıma ait bulgular saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study the aim was to investigate the mental aspects of the mother-daughter relationship in manic depressive disorder by the use of projective tests. Mother-daughter relationship is an image of a mother that belongs to the unconscious of manic depressive patient rather than the actual mother in the relationship. This study evaluates manic depressive disorder and mother-daughter relationship within the scope of psychoanalytic theory. Rorschach Test and Thematic Apperception Test (TAT) were applied to 25 euthymic manic-depressive (bipolar-I) female patients, who are followed up in Department of Psychiatry, Balcalı Faculty of Medicine in Çukurova University. These manic-depressive patients were first informed about the study and then their consent was taken. Thereafter, a demographic information form, Hamilton Depression Rating Scale and Young Mania Rating Scale were applied. Application of Hamilton Depression Rating Scale and Young Mania Rating Scale aimed to confirm clinical observations, about the patient being in euthymic phase. Hence these scales were not included in the analysis. Rorschach test and TAT were than applied to the patients who were confirmed to be in euthymic phase. The data obtained from the Rorschach test was statistically analyzed by making comparisons with“Turkish Adult Norms of Rorschach Test”. Moreover, The French School specific content analysis was performed on the data obtained from Rorschach test and TAT. The statistical evaluation and content analysis resulted establishment of findings related with the object loss in manic depressive patients, inadequacy in the quality of the early relationship with the mother and the underlying depressive affect.