Mussorgsky'nin bir sergiden tablolar isimli eserinin incelenmesi ve Fransız empresyonizmine etkileri
  1. Tez No: 351626
  2. Yazar: FURKAN ÖZYAZICI
  3. Danışmanlar: PROF. LALE FERİDUNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Modest Mussorgsky, Bir Sergiden Tablolar, Rus Beşleri, Fransız Empresyonizmi, Maurice Ravel, Claude Debussy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Piyano Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu tez ile Modest Mussorgsky'nin hayatı ve Bir Sergiden Tablolar isimli eseri incelenmiştir. Bir Sergiden Tablolar; piyano repertuvarının icra açısından en zor ve en önemli eserleri arasında yer almaktadır. Tezin yazımında Rus Beşleri ve Modest Mussorgsky başlığı altında Rus Beşlerinin müzik tarihindeki yeri, Mussorgsky'nin hayatı, kronolojik sıra ile yapıtları, Hartmann ve Mussorgsky arkadaşlığı ile Bir Sergiden Tabloların Doğuşu; Müzikte Empresyonizm Dönemi başlığı altında empresyonizm dönemi, o dönemde yaşamış bestecilerin hayatları ve Bir Sergiden Tablolar'ın Fransız empresyonizmine etkileri incelenmiş, Bir Sergiden Tablolar'ın incelenmesi başlığı altında eserin bölümlerinin müzik ve form analizi yapılmıştır. Bu tezin oluşturulmasında daha önceden yazılmış yerli ve yabancı tezlerden, kitaplardan ve internet üzerinden yayımlanmış kaynaklardan yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to make analysis of the harmony and form of Modest Mussorgsky's Pictures at an Exhibition. During this research some imformation about Mighty Five, Mussorgsky's life and chronogical list of his works, Hartmann and Mussorgsky's friendship and birth of Pictures at an Exhibition have been given. In connection with the subject, impressionism period, impressionist composers and Pictures at an Exhibition's effect at French impressionism have been examined. Many books and thesis about Mussorgsky, his Pictures at an Exhibition and also information from internet have been used as basic resources in the construction of this thesis