M. Mussorgsky - 'Bir Sergiden Tablolar'
M. Mussorgsky - 'Pictures at an Exhibition'
- Tez No: 231745
- Danışmanlar: PROF. HÜLYA TARCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Süit, program müziği, ulusalcılık, Rus Modları, Rus Beşleri, Suite, programme music, nationalism, Russian mods, Russian Five Group
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Piyano Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Piyano Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
?Bir Sergiden Tablolar? Rus Beşleri'nin en güçlü ve yaratıcı üyesi olan Mussorgsky'nin başyapıtı olarak değerlendirilebilir.Piyano için bestelenen yapıt, Maurice Ravel tarafından orkestraya uyarlanıp neredeyse empresyonist literatürün bir parçası haline getirilmiştir. Orijinal versiyonda yalınlık, Rus Modları'nın ve Rus Kilise Müziğinin etkisi belirgindir. Burada Schumann süitlerindeki karakter parçalarının, Liszt'vari program müziğinin etkileri de yadsınamaz. Cyclic form veya çeşitleme formları da varlıklarını duyumsatır. Ancak bestecinin asıl amacı ?Ulusal Rus Müziği? idealinin gerçekleşmesidir. Mussorgsky bu konuda Çaykovski veya Rubinstein Kardeşler'den farklı düşünmekte ve onları aşırı derecede batı hayranı olmakla suçlamaktadır. Besteci, ?Tablolar?da kendi idealleri açısından tam bir başarıya ulaşmıştır.?Bir Sergiden Tablolar? standart konser repertuarının (piyano veya orkestra) vazgeçilmez başyapıtlarından biri olarak müzik tarihinde seçkin bir konuma sahiptir.
Özet (Çeviri)
?Pictures at an Exhibition? can be considered as magnum opus of Moussorgsky the most powerful and creative member of ?Russian Five Group?.Composed for piano it became almost part of impressionistic literature thanks to the successful orchestral transcription of Maurice Ravel. In original version simplicity, also influence of Russian mods and church music are in the open. Furthermore character pieces of Schumannian suites and Lisztian programme music have also a considerable influence; it can?t be denied. Overall tendance to cyclic form or art of variation is visible. Nevertheless, main aspiration of the composer was to realise his ideal of true ?Russian National Music?. Moussorgsky, possessing a different opinion on the subject than Tschaikovsky or Rubinstein brothers, thougt of them as excessive admirers of West. In ?Pictures? the composer attained a full success in realizing his own ideals.?Pictures at an Exhibition? possess an estimated place in history of music and it is considered as one of the best works of standart concert hall repertoire, for piano as well as orchestra.