Stratejik çalışan ilişkileri: Türkiye Petrol Kimya ve Lastik İşçileri Sendikası (Petrol-İş) çalışan ilişkileri uygulamaları incelemesi
Strategic employee relations: An investigation about strategic employee relations practices in Turkey Chemical Petroleum and Rubber Industry Workers Union
  1. Tez No: 351633
  2. Yazar: ÇİÇEK DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDEMİR OKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışan İlişkileri, Çalışan İletişimi, Kurum İçi İletişim, Stratejik İletişim, Çalışanların Temsili
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 284
Özet
İnsanın var olduğu her alanda iletişim ve ilişkiler mevcuttur. Bu alanlardan biri de kurumdur. Kurumlar farklı açılardan akademik çalışmalara konu olmaktadırlar. Günümüzde, kurumlarda çalışanlara yönelik iç iletişim ve halkla ilişkiler uygulamaları ön plana çıkmaktadır; çünkü temel hedeflere ulaşmak için kurumlar iç iletişime ve halkla ilişkilere ihtiyaç duymaktadır. İletişim stratejisi doğrultusunda, çalışanlar kurumları ile bütünleşmekte ve daha verimli çalışma ortamları meydana gelmektedir. Halkla ilişkilerin en önemli hedef kitlelerinden biri de çalışanlar olduğundan, çalışan ilişkileri önem atfedilmesi gereken bir konudur. Çalışan ilişkileri, bir iletişim kanalı olarak, çalışanlar ve kurumlar arasında çalışma ilişkilerinden kaynaklanan çatışmaların çözülmesi, kurumlardaki çeşitli problemlere halkla ilişkiler ve iç iletişim süreçlerinin kullanılarak çözüm bulunması, kurumlarda iletişim araçlarından kaynaklanan problemlerin çözülmesi, kurumlarda hedeflerin yönetilmesindeki iletişimsel problemlerin bertaraf edilmesi, halkla ilişkiler vasıtası ile çalışanların geliştirilmesi, çalışanların işlerine sadakat ile bağlanması adına iletişimsel çalışmaların yapılması, yeteneklerin elde tutulması ve geliştirilmesi için gerekli iletişimsel çalışmaların yapılması, stresin yönetilmesinde çeşitli halkla ilişkiler araçlarının kullanılması, çalışma hayatı dengesinin tesis edilmesi, kurum ve çalışanlar arasındaki psikolojik sözleşmenin yönetilmesi, kurumlarda karşılıklı kazanç ortamının oluşturulması, çalışanların motivasyonlarının yükseltilmesi, kurumlarda atalet problemlerinin ortadan kaldırılması, çalışan memnuniyetinin sağlanması, çalışanların entegrasyonunun ve yönetime katılımının sağlanması, çalışanların çeşitli paydaşlara karşı temsil edilmesi, çalışanlara iletişimsel koçluk ve mentorluk sağlanması ve çalışma hayatı ile ilgili diğer iletişimsel süreçleri kapsayan halkla ilişkiler uygulamalarını içermektedir. Çalışan ilişkileri endüstriyel ilişkiler kadar halkla ilişkilerin konusu kapsamına da girmektedir; çünkü endüstriyel ilişkiler sisteminde karşımıza çıkan tabloda devlet, sendikalar ve işverenler mevcuttur. Endüstriyel ilişkiler sistemi içerisinde;“grev”ve işverenin karşıt grevi (kontra grev) olarak nitelendirilen toplu olarak işçi çıkarma eylemi olan“lokavt”gibi iletişimsizlik noktaları ve direnişçi tavırlar bulunmaktadır. Her kurumda endüstriyel ve sendikal ilişkiler bulunmadığından ötürü; çalışan ilişkileri, endüstriyel ilişkilerin birtakım konuları ile ortak noktalar içeren geniş bir sahadır. Çalışanlar ve kurumlar arasında daha esnek ve olumlu ilişkiler oluşturmak isteyen kurumlar bir çalışan ilişkileri sistemi kurmakta ve bu kapsamda çeşitli halkla ilişkiler uygulamalarını stratejik bir biçimde yönetmektedirler. Çalışan ilişkileri, kurum yöneticilerinin, fark oluşturmak ve değer yaratmak adına stratejik bir biçimde yönetmesi gereken bir sahadır. Bu bakımdan, profesyonel yöneticiler çalışanlarla iletişim kurmak adına temsilsel bir yapı oluşturmak durumundadır. Kurum içi iletişimde bütünleşme sağlanması ve çalışanların kendilerini daha doğru ifade edebilmeleri için çalışan ilişkileri uygulamaları kullanılmaktadır. Çalışanlar iletişimsel açıdan sağlıklı kurumlarda daha yüksek verim elde edebilmekte ve işlerine sevgi ile bağlanmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
There is communication at all of the places where humanbeing exists. One of these places is the“institution”. Institutions are being subject of the several academic studies from different aspects. Today, internal communication and public relations practices are being highlighted at the institutions; because institutions need internal communication and public relations to reach their fundamental targets. Through their communication strategy, employees are getting engaged to their institutions and more productive work atmospheres emerge. Due to employees are one of the most important target group of public relations; employee relations is a subject that must be given importance. As a communication channel, employee relations includes; several practices to solve conflicts which occur between employees and the institutions that emerge because of working relations/ conditions, to find solutions using public relations and internal communication for several problems that occur at the institutions, to solve problems that emerges from communication tools at the institutions, to eliminate communication problems that occur when the targets are being managed at the institutions, also to develop employees via public relations, to make communicative works for making employees to engage their job with love, to make communicative works for retaining and developing talents, to use several communication tools for managing stress, to establish work-life balance, to manage psychological contract between employees and the institutions, to establish win-win atmosphere at the institutions, to increase the motivation of the employees, to abolish lethargy problems from the institutions, to obtain employee satisfaction, to obtain integration and participation of the employees to the management, to represent employees against different shareholders & stakeholders, to obtain communicative coaching and menthoring for the employees and all of the public relations practices that includes other communicative processes. Employee relations is comprised by public relations in stead of industrial relations; because there are government, trade unions and employers on the picture that is in industrial relations system. In this system, there are some resistant threatments just like“stike”and“contra-strike”which is an opposite strike of the employer, that means collective expulsion of the employees. Employee relations is a much more comprehensive field than industrial relations just because; there aren't industrial and syndical relations at all of the institions. The institutions which desire to establish more flexible and positive relations between the institution and their employees, establish an employee relations system and strategically manage their public relations practices in that context. Employee relations is a field that must be strategically managed by executives of the institution for making a difference and to constitute value. For this reason; executives are expected to establish a representative structure to build connections with their employees. Employees must be represented at the personal and collective level at the institutions. Employee relations practices are being used to have integration in internal communication and to make employees express themselves more effectively. Employees can be more productive and integrate their job with love at the institutions which have healthy communications.