İlk savaş muhabirimiz Evliya Çelebi
Our first war reporter Evliya Çelebi
- Tez No: 351636
- Danışmanlar: PROF. DR. BELKIS ULUSOY NALCIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Evliya Çelebi Seyahatname Savaş muhabiri İlk savaş muhabirimiz, Evliya CelebiTravelbook (Seyahatname)War reporter Our first war reporter
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Büyük gezgin ve seyahatname yazarı Evliya Çelebi çok yönlü bir kişiliğe sahiptir. Gezip gördüğü yerlerin coğrafi özelliklerini, şehirlerin tarihini, mimarisini, insanların yaşayışlarını, doğal güzellikleri, yetişen bitkileri, hayvanları, el sanatlarını ve bölgenin folklorunu kaleme almış olduğu Seyahatname adlı eserine anlatmıştır. Evliya Çelebi'nin bu eserinde katıldığı savaşlara ait verdiği bilgiler de vardır.“İlk Savaş Muhabirimiz Evliya Çelebi”adlı bu çalışmamızda öncelikle Osmanlı toplumunda ve Avrupa'da kültürel hayata yer verdik. Matbaanın doğuşu ve basını ortaya çıkışını anlattık. İkinci bölümde Evliya Çelebi'nin hayatı, kişiliği ve haberciliğini işledik. Üçüncü bölümde ise tezimizin ana temasını teşkil eden savaş muhabirliğine yer verip bizzat katıldığı ve yakından tanık olduğu savaşlara ait verdiği haberleri tespit edip, savaş muhabirliği ölçülerine uygun şekilde inceledik.
Özet (Çeviri)
The great seventeenth century traveller and travel writer Evliya Çelebi was a man of very diverse accomplishments and interests. He described the geographical characteristics of the cities and regions he visited; their history, architecture, way of life of the inhabitants, natural beauty, plants, animals, hand crafts and folklore in his ten-volume work, the Seyahatname (Travels). The work includes accounts of battles in which he fought. This study, entitled“Our First War Correspondent, Evliya Çelebi”, begins with an account of cultural life in Ottoman society and in Europe, including the birth of the printing press and newspapers. The second part is devoted to the life, personality and news reporting of Evliya Çelebi. The third part concerns his war reporting, which is the main theme of the thesis, discussing his descriptions of the battles in which he personally participated or observed at first hand and the scope of the information he provides.