Küçük ve orta ölçekli işletmelerde firma içi girişimcilik ve yeniliğe etkileri
Intrapreneurship in SMEs and its effect on innovation
  1. Tez No: 351637
  2. Yazar: MEHMET ÇAĞRI GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP İBRAHİM PINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ, girişimcilik, firma içi girişimcilik, yenilik, yenilikçilik, SME, entrepreneurship, intrapreneurship, innovation, innovativeness
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Bu doktora tezi, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ'ler) çerçevesinde, girişimcilik, firma içi girişimcilik, yenilik ve yenilikçilik kavramları arasındaki ilişkilere ışık tutarak, işletme yönetimi ve organizasyon alanındaki mevcut bilgi birikimine katkı sağlamayı hedeflemektedir. Günümüzde, küreselleşmenin doğal bir sonucu olarak, hızla dönüşen iş dünyasında, artan rekabet, işletmeleri giderek daha yenilikçi olmaya zorlamaktadır. Böylesi bir dinamizm ise, ancak iç girişimciliğin varlığı ile mümkün olabilmektedir. KOBİ'ler, hem dünyada hem de Türkiye'de, işletmeler arasında sayısal çoğunluğa sahiptirler. Bunun yanında, KOBİ'lerin, büyük işletmelere göre değişime daha açık olmaları, esneklikleri, yenilikleri daha kolay uygulayabilmeleri ve büyük işletmelerin tamamlayıcısı konumunda olmaları gibi nedenler, iç girişimcilik ile yenilik arasındaki ilişkinin KOBİ'ler kapsamında incelenmesini önemli kılmaktadır. Bu bakış açısıyla, çalışma kapsamında ilgili literatür taranmış ve konuya ilişkin olarak, Türkiye'de, saat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'ler ile bir araştırma yürütülerek; KOBİ'lerde firma içi girişimciliğin yeniliğe etkileri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ekonomide faal olan çok sayıda KOBİ olduğu gerçeğinden hareketle, KOBİ'lerde iç girişimcilik, yenilik yoluyla sürdürülebilir rekabet üstünlüğüne ulaşabilmek için doğal yoldan harekete geçirilmektedir. Böylece, esnek yapılarının da avantajı ile bu işletmeler, yeni fikir ve buluşların kaynağı olmakta ve bunları ticarileştirerek yeniliğe dönüştürmektedirler. Türkiye saat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'ler ile yapılan araştırmada da, firma içi girişimcilik ile yenilik arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki saptanmış ve iç girişimciliğin yenilik üzerine etkileri olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This PhD thesis aims to contribute to the existing accumulation of knowledge in the area of business management and organization; by enlightening the relationships among the concepts of entrepreneurship, intrapreneurship, innovation and innovativeness, in the framework of Small and Medium-Sized Enterprises (SMEs). Contemporarily, enterprises are compelled gradually to be more innovative; due to the increasing competitiveness of the business world, which is rapidly being transformed, as a natural outcome of glabalization. However, such a dynamism can only be possible if intrapreneurship exists. There are some factors, which make reviewing the relationship between intrapreneurship and innovation within the scope of SMEs important such as; SMEs' constituting the majority of the enterprises both in Turkey and in the world, their being more open to change, flexible and capable of implementing innovations more easily compared to larger enterprises, and their position as being larger enterprises' complement. From this point of view, efforts were made in this study, to present the effect of intrapreneurship in SMEs on innovation through reviewing the relevant literature and conducting a research with SMEs operating in the watch industry of Turkey. Stemming from the fact that there are many SMEs active in the economy, intrapreneurship is stimulated in SMEs in a natural way to in order to innovate and achieve sustainable competitive advantage. Therefore, these flexible enterprises emerge as the sources of new ideas and inventions and convert them into innovations via commercialization. The research results stated that there is a significant and positive relationship between intrapreneurship in SMEs and innovation. There is no doubt to conclude that intrapreneurship in SMEs has effects on innovation.