The relationship between perceived group-based performance appraisal and social loafing and the moderating role of task visibility
Grup-bazlı performans değerleme algısı ile sosyal kaytarma arasındaki ilişki ve görev görünürlüğünün şartlı değişken rolü
  1. Tez No: 351751
  2. Yazar: ERTUĞRUL BUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ALEV TORUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Task visibility, social loafing, performance appraisal, Görev görünürlüğü, sosyal kaytarma, performans değerleme
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Örgütsel Davranış Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın amacı, grup-odaklı performans değerleme algısının, iş arkadaşı sosyal kaytarma algısı üzerindeki etkisini incelemektir. Ayrıca, algısal görev görünürlüğünün grup-odaklı performans değerleme algısı ile iş arkadaşı sosyal kaytarma algısı arasındaki ilişki üzerinde şartlı değişken etkisinin olup olmadığı da araştırılmıştır. Buna ek olarak, demografik özellikler ile iş arkadaşı sosyal kaytarma algısı arasındaki ilişkiler de incelenmiştir.Araştırma modeli İstanbul'daki farklı özel kuruluşlarda takım halinde çalışan 151 katılımcı ile test edilmiştir. Araştırma anketi, algısal görev görünürlüğü, iş arkadaşı sosyal kaytarma algısı, grup-odaklı performans değerleme algısı ve demografik özellikleri içeren dört bölümden oluşmaktadır. Toplanan verilerin analizi SPSS 15 paket programıyla yapılmıştır.Elde edilen sonuçlara göre; grup-odaklı performans değerleme algısının, iş arkadaşı sosyal kaytarma algısı üzerinde pozitif bir katkısı vardır. Algılanan görev görünürlüğünün bu ilişkiye şartlı değişken olarak etki edip etmediği de araştırılmıştır. Bulunan sonuçlara göre; düşük görev görünürlüğü olan çalışma gruplarında, grup-odaklı performans değerleme algısının, iş arkadaşı sosyal kaytarma algısı üzerinde pozitif bir katkısı vardır, ancak görev görünürlüğü yüksek olan çalışma gruplarında bu katkı anlamsız bir hale dönüşmektedir. Başka bir, deyişle, yüksek görev görünürlüğü olan durumlarda bu katkı ortadan kalkmıştır.Ayrıca, iş arkadaşı sosyal kaytarma algısı ile bazı demografik değişkenler (cinsiyet, yaş, kıdem, grup büyüklüğü) arasındaki ilişki bir araştırma sorusu ile incelenmiştir. Fark testi sonuçları, kadın çalışanların erkek çalışanlardan ve genç çalışanların yaşlı çalışanlardan daha yüksek iş arkadaşı sosyal kaytarma algısına sahip olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, kişi sayısı olarak daha büyük gruplarda çalışanların küçük gruplarda çalışanlara oranla iş arkadaşı sosyal kaytarma algılarının daha yüksek olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to investigate the contribution of perceived group-based performance appraisal on perceived co-worker social loafing. Besides, perceived task visibility was examined in terms of its moderating effect on the relationship between perceived group-based performance appraisal and perceived co-worker social loafing. Moreover, the relations between demographic characteristics and perceived co-worker social loafing were explored.The research model was tested with 151 participants working as a team at different private organizations in İstanbul, Turkey. The survey consisted of four sections including perceived task visibility, perceived co-worker social loafing, perceived group-based performance appraisal, and demographic characteristics. SPSS 15.0 program was used to conduct the statistical analysis of the data.The findings of the research indicated that perceived group-based performance appraisal had a positive contribution on perceived co-worker social loafing. The moderating effect of perceived task visibility on this relationship was also investigated and the results showed that there was a positive contribution of perceived group-based performance appraisal on perceived co-worker social loafing in work groups with low task visibility. However, in work groups with high task visibility, the contribution of perceived group-based performance appraisal on perceived co-worker social loafing became insignificant. In other words, this contribution disappeared in the high task visibility condition.Also a research question was asked for investigating the relation between demographic variables (gender, age, tenure, group size) and perceived co-worker social loafing. According to difference tests, it was found that female employees had higher scores of perceived co-worker social loafing than male employees and younger employees perceived higher co-worker social loafing than the older ones. Also, it was found that employees, who worked in larger work groups, perceived higher co-worker social loafing than employees who worked in smaller work groups.