Türkiyede sanayi sektöründe istihdamı belirleyen faktörler ve aralarındaki nedensellik ilişkisi
The factors affecting in the industrial sector employment and the causality relationship between them in Turkey
- Tez No: 351795
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KARAGÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İstihdam, işsizlik, sanayi, nedensellik, ADF testi, Employment, unemployment, industry, causality, ADF Test
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülke ekonomilerinde işsizlik ve istihdam önemini korumaktadır. İşsizliğin sadece ekonomik bir sorun olmadığını iktisatçılar tarafından kabul edilmektedir. Türkiye ekonomisinde ki yapısal değişim devam etmektedir. Sanayi sektöründe istihdam artışı sınırlı kalmaktadır . Katma değeri yüksek üretim ve ihracat yapabilmek için sanayi sektörü önem arz etmektedir. Türkiye'de sanayi istihdamının nelerden etkilendiği GSYİH, verimlilik ,ücretler ve cari açık verileriyle yapılan Granger Nedensellik ve Toda – Yamamoto yöntemine göre incelenmiştir . Granger nedensellik testine göre istihdamdan GSYİH verimlilik ve cari açığa doğru karşılıklı bir ilişki bulunmuştur. İstihdamdan ücretlere doğru tek yönlü bir ilşki varken , ücretlerin istihdama etkisi yoktur . Toda Yamamoto uzun dönemli nedensellik analizi sonuçlarına baktığımızda GSYİH ve verimlilik istihdamın nedeni olarak görülmektedir. Ancak ücretler ile istihdam arasında uzun dönemli bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Importance of unemployment and employment for developed and developing countries still exists and has been increasing. Economists accept that unemployment is not only an economic problem. Structural change still continues in Turkish economy. Increase in industry sector employment is limited. Industry sector is important to be able to make production and exports that have high added value. In order to find what type of variables affect the indsutry sector employment in Turkey, GDP, productivity, wages and current account deficit variables are examined by using Granger causality and Toda-Yamamoto method. According to Granger causality test's result, there is a two-way relation that goes from employment to GDP, productivity and current account deficit. While there is an one-way realtion from employment to wages, wages do not affect employment. If we look at the results from the Toda-Yamamoto long-run causality analysis, GDP and productivity cause employment, but there is no long-run relation between wages and employment.