Kurumsal sürdürülebilirlik yaklaşım ve uygulamaları: KOBİ'lere yönelik bir araştırma
Corporate sustainability approaches and practices: The study on SMEs
  1. Tez No: 351796
  2. Yazar: ÖZLEM TUNA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SENEM BESLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal sürdürülebilirlik, kurumsal sürdürülebilirlik yaklaşımı, kurumsal sürdürülebilirlik uygulamaları, Corporate sustainability, corporate sustainability approach, corporate sustainability practices
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Geleneksel büyüme ve kâr maksimizasyonu modeline alternatif olarak görülen, yeni ve gelişen bir yönetim paradigması olarak değerlendirilen kurumsal sürdürülebilirlik, büyüme ve kârlılığın önemini kabul ederken, işletmelerin aynı zamanda sürdürülebilir kalkınma ile ilgili çevre koruma, sosyal adalet, eşitlik ve ekonomik kalkınma gibi toplumsal hedeflerin gerçekleşmesi için uğraşması gerektiği görüşüne dayanmaktadır. Bu çalışma dinamik ve karmaşık bir ekonomik ortamda sahip oldukları pek çok dezavantaja rağmen hayatlarını devam ettirmeye çalışan Türk KOBİ'lerinin, kurumsal sürdürülebilirlik algısını, sürdürülebilirlik uygulamalarında kullandıkları farklı yönetim araçlarını ve onları çevresel ve sosyal konularda kurumsal sürdürülebilirlik uygulamalarına yönlendiren faktörleri ve engelleri belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda İstanbul'da gıda sektöründe faaliyetlerini sürdüren 350 KOBİ'ye yönelik nicel yöntemle araştırma yapılmıştır. Elde edilen verilere göre Türk KOBİ'leri, içinde bulundukları mali yetersizlik, örgütlenme problemleri, nitelikli personel kaygısı, yöneticilerin tüm işletme faaliyetleriyle ilgilenmek zorunda olması gibi nedenlerle sürdürülebilirlik konularını içselleştirme sorunları yaşamaktadır. Yetersiz düzeylerde yürütülen sürdürülebilirlik uygulamalarının, tedarikçisi veya fason üreticisi olunan büyük ölçekli işletmelerin baskısından ya da yasal düzenlemelere uyma zorunluluğundan kaynaklandığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Seen as an alternative to traditional growth and profit maximization model, a new management paradigm the corporate sustainability does not deny growth and profitability. While accepting the importance of the realization of corporates social goals related to environmental protection sustainable development, social justice, equality and economic development.This study aims to identify Turkish SMEs, which are trying to continue their practices on a dynamic and complex economic environment despite many disadvantages, perception of corporate sustainability, their use of sustainability management tools on different implementations and the factors and obstacles that lead them to corporate sustainability practices. A research with quantitative methods on 350 SMEs in Istanbul which are operating on food industry has been made for this reason. According to obtained data, the Turkish SMEs are having internalization problems on sustainability issues because of some reasons such as the financial inabilities they face, organizational problems, qualified personal concerns. Managers' obligations to take care of all business activities. In spite of this, the reasons of insufficient levels of sustainability practices are identified as because of the pressure of large scale corporations that the being of the contract manufacturer or supplier or the necessity of legal obligation.