Finansal araçların Vergi Usul Kanunu ve Türkiye Muhasebe/Finansal Raporlama Standartları'na göre incelenmesi
A study of financial instruments according to Turkish Tax Law and International Accounting/Financial Reporting Standards
  1. Tez No: 351809
  2. Yazar: MURAT GÜLERYÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİT TARGAN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Araçlar, TMS 32, TMS 39, TFRS 7, TFRS, FinancialInstruments, IAS 32, IAS 39, IFRS 7, IFRS 9
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 333
Özet
Bu çalışmada muhasebe ve muhasebe standardının tanımı ve önemine yer verilmiş, muhasebe standartlarının oluşturulma süreçleri hakkında bilgi verildikten sonra gelişmiş ülkelerde ve Türkiye'de muhasebe standartlarının oluşumu ve gelişimine değinilmiştir.Ayrıca uluslararası muhasebe standartları hakkında bilgiler verildikten sonra uluslararası muhasebe standartlarının uyumlaştırılması çalışmaları ve bu çalışmaların faydaları ve getirilen eleştirilere değinilmiştir.“Finansal Raporlamaya İlişkin Kavramsal Çerçeve”ve Muhasebe Sistemi Uygulama Tebliği“ ve ”Kamu Gözetimi Muhasebe ve Standartları Kurumu Finansal Tablo Örnekleri ve Kullanım Rehberi" incelenerek finansal tabloların tabi olacakları usül ve esaslar hakkında açıklamalar yapılmış, Türk Vergi Mevzuatı ve TMS/TFRS'lerdeki değerleme ve ölçüm esaslarına karşılaştırmalı olarak değinilmiştir. Tekdüzen hesap planının TMS/TFRS'deki sınıflandırma, ölçüm ve değerleme esaslarına göre yetersiz kaldığı tespit edilmiş ve hesap planının revizesi hakkında önerilerde bulunulmuştur. Türkiye'de TMS/TFRS'ye göre finansal raporlama yapma zorunluluğu ve bağımsız denetimin kapsamına yer verilmiştir. TMS/TFRS'ler içinde dört ayrı standartla oldukça geniş bir şekilde yer alan Finansal Araçlar Standartları (TMS 32, TMS 39, TFRS 7, TFRS 9) incelenmiş, bu standartların kapsamındaki finansal varlık ve borçların, sınıflandırılma, ölçme, değerleme ve muhasebeleştirilmelerinin Türk Vergi Mevzuatı ve TMS/TFRS'ye göre nasıl yapılması gerektiği örnek muhasebe uygulamalarıyla anlatılmıştır. TMS/TFRS'ye göre finansal raporlama yapma zorunluluğunun tüm işletmeleri kapsayacak şekilde genişletilmesinin ve mevcut tekdüzen hesap planının TMS/TFRS'deki ölçme ve sınıflandırma esasları dikkate alınarak geliştirilmesinin, finansal tabloların ulusal ve uluslararası alanda güvenilirliğini ve karşılaştırılabilirliğini arttıracağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on accounting and the definition and importance of accounting standards. The study discusses the processes through which accounting standards have been formed and touches upon the development of accounting standards in the developed countries and Turkey. Furthermore, the study provides information on international accounting standards, followed by a discussion of harmonization of international accounting standards and the benefits and the critique of harmonization efforts.“Conceptual Framework of Financial Reporting”and“Accounting System Adoption Statement”and“Public Oversight Accounting and Standards Authority Financial Statement Examples and User Guide”were studied in order to explain the procedures and principles that apply to financial statements. Furthermore, Turkish Tax Law and a comparative discussion of the measurement and assessment principles in the IAS/IFRS were introduced. It was determined that the uniform chart of accounts was insufficient in relation to the classification, measurement and assessment principles in the IAS/IFRS and suggestions were made for the revision of the chart of accounts. The study touched upon the compulsory nature of financial reporting according to IAS/IFRS in Turkey and the reach of independent auditing. Financial Instrument Standards (IAS 32, IAS 39, IFRS 7, IFRS 9), which are discussed extensively as four separate standards in the IAS/IFRS, were studied. Examples of accounting applications were used to discuss how the classification, measurement, assessment and accounting of financial assets and liabilities covered in these standards should be made. The study concluded that the obligation to produce financial reporting according to IAS/IFRS should be expanded to include all organizations. It was also concluded that the existing uniform chart of accounts should be improved in a way that takes into consideration the measurement and evaluation principles in the IAS/IFRS, which would increase the reliability and comparability of financial statements in the national and international arena.