TMS 11 İnşaat Sözleşmeleri Standardı Türk vergi sistemi ile karşılaştırılması ve bir muhasebe uygulama örneği
Comparison with IAS 11 Construction Contracts and a Turkish tax system standard accounting practice case
  1. Tez No: 351818
  2. Yazar: GÖNÜL BÜYÜKTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ŞEREF DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi Mevzuatı, TMS 11, İnşaat, IASC, TMS, Tamamlanmış Sözleşme, Tamamlanma Yüzdesi, Tax Law, IAS 11, Construction, IFRS, IAS, Completed Contract, Percentage of Completion
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Küreselleşme sermaye hareketlerinin, çok uluslu şirketlerin ve tek bir küresel pazarın egemenliğinde yeni ekonomik paradigmaya işaret etmektedir. Bu yeni durum beraberinde ortak küresel bir muhasebe dilinin yaratılmasını zorunlu kılmıştır. Şirketler için küresel anlamda rekabet koşullarına adapte olabilmek için doğru, güvenilir, şeffaf bilgilerin önemi büyüktür. Dünyada muhasebe standartlarının kurulması ve IASC ekseninde standartların yayımlanmasıyla ülkeler kendi ulusal muhasebe standartlarını bu yeni yapılanmaya adapte etmeye başlamışlardır. IASC' nin 41 standardı, Türkiye' de TMS ismi ile tercüme edilmiştir. Bunlardan biri de TMS 11 İnşaat Sözleşmeleri' dir. Çoğul muhasebe ve finansal raporlama sisteminde inşaat sektöründe bugüne dek“Tamamlanmış Sözleşme”ve“Tamamlanma Yüzdesi”olarak iki farklı metot geliştirilmiştir. Ancak TMS 11' de“Tamamlanma Yüzdesi”metodu tercih edilmektedir. Uygulamada iki inşaat şirketinde TMS 11 ve vergi mevzuatı karşılaştırması gerçekleştirilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTGlobalization refers that the new economic paradigm which includes global market dominated by capital flows, multinational companies. This case had been created necessary ground for common global accounting language. In order to be adapted to the conditions of competition for companies globally, accurate, reliable, transparent information contains great importance. The establishment of accounting standards in the world due to IFRS standards,countries have begun to adapt their national accounting standards, the new structure. 41 IASC standards has been translated into Turkish by the name of the TMS. One of them is IAS 11 (TMS 11 Construction Contracts). Multiple accounting and financial reporting system in the construction industry so far two different method“completed contract”and the“percentage of completion”has been developed. However, IAS 11“percentage of completion”method is preferred. In practice, comprasion of the two construction company, IAS 11 and tax legislation are carried out.