Stokların Türkiye Muhasebe Standartları(T.M.S. 2) ile Vergi Usul Kanunu çerçevesinde değerlendirilmesi
Evaluation of inventories within the frame of Turkish Accounting Standards and Tax Procedure Law
  1. Tez No: 351823
  2. Yazar: ELİF TOPÇAKIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ SİPAHİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stoklar, T.M.S. 2, V.U.K, Değerleme
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Küreselleşmenin siyaset, bilim, teknoloji ve ekonomideki etkileri günümüzde her alanda görülmeye başlanmış, sermaye hareketlerinin ülkeler arası serbestleşmesinin de etkisiyle belirli norm ve esaslar doğrultusunda tek düzen standart bir muhasebe sistemine ihtiyaç duyulmuştur. Muhasebe standardı, muhasebe bilgi kullanıcılarının şirket kararları için doğru, anlaşılabilir, gerçeğe uygun, anlamlı ve karşılaştırılabilir bilgilerin belirli muhasebe ilke ve standartlara göre finansal tablo haline dönüştürülmesini amaçlamaktadır. Bu kapsamda yapılan çalışmaların başında Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (T.M.S.K.) tarafından oluşturulan ve dünyanın birçok ülkesinde kabul görüp uygulanmaya başlayan Uluslararası Muhasebe Standartları gelmektedir. Türkiye?de bu standartları esas alarak Türkiye Muhasebe/Finansal Raporlama Standartlarını oluşturmuştur. Türkiye?de V.U.K. hükümlerine göre hazırlanan finansal tablolar, Türkiye Muhasebe Standartlarına uygun olarak düzenlenecektir. T.M.S. 2 ve V.U.K. arasındaki en büyük farklılıklar değerleme konusunda ortaya çıkmaktadır. İşletmelerin varlık kalemleri içerisinde önemli bir paya sahip olan stoklar farklı maliyet unsurları içermekte olup finansal tabloların sonuç hesaplarını etkilemektedir. Bu çalışmada stoklar, T.M.S. 2 ve V.U.K.?a göre değerlendirilmiş ve muhasebe uygulamalarındaki farklılıklar karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the effects of the globalization on politics, science, technology and economy is started to be seen in all areas and with the effects of transnational liberalisation of the capital movements in line with specific norms and rules, it is needed to present a uniform accounting system. Accounting standard aims to convert the accounting information user?s accurate, understandable, realistic, meaningful and comparable informations to financial tables according to specific accounting principles and standards for the company?s decisions. The leading studies within this scope is International Accounting standards which is established by Accounting Standards Council and well accepted and applied by most of the Countries. Also Turkey, has been established the Acconting/Financial Reporting on the basis of these standards. The financial tables prepared on the basis of Tax Procedure Law (T.P.L.) in Turkey, would have been prepared appropriately to Turkish Accounting Standards (T.A.S.). The major differences between T.A.S. 2 and T.P.L. is arised on measurement basis. Inventories; which have a significant share on assets and include different cost elements effects the operating accounts of financial tables. In this study, inventories are evaluated according to T.A.S. 2 and T.P.L. and the differences on accounting standards is comparatively examined. Keywords : Inventories, T.A.S 2, T.P.L. , Measurement