Stoklar ve hasılatın, Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TFRS), büyük ve orta boy işletmeler için finansal raporlama standardı (BOBi FRS) ve Türk Vergi Mevzuatına göre karşılaştırılması
Comparison of the IAS 2 inventories and IFRS 16 revenue between International Financial Reporting Standard (IFRS), financial reporting standards for large and medium size entities (FRS for LMSE) and Turkish Tax Legislation
  1. Tez No: 613232
  2. Yazar: MEHMET PEKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIRIM ERCAN ÇALIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: TFRS 15, TMS 2, BOBİ FRS, Türk Vergi Mevzuatı, Muhasebe, Hasılat, Stoklar, TFRS 15, TAS 2, LMSE FRS, Turkish Tax Laws, Accounting, Revenue, Inventories
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmada işletmeler için büyük önem taşıyan iki unsurun; hasılat ve stokların ülkemizde muhasebe uygulamalarına yön veren Türk Vergi Mevzuatı ile Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS) ve Türkiye Finansal Raporlama Standardı / Türkiye Muhasebe Standartları (TFRS / TMS) açısından değerlendirmesi yapılmıştır. Bu amaçla hasılat ve stoklar, Standartlar ve Türk vergi mevzuatı açısından ele alarak karşılaştırmaları yapılmıştır. Bu çalışmadan anlaşılıyor ki uluslararası ilkelere uyumlu bir muhasebe sisteminin oluşması için ülkemizde uygulanan vergi kanunlarının, muhasebeye bakış açısını değiştirmek ve uluslararası standartların tüm alanda uygulanabilir hale getirilmesini sağlamak büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this research, two factors that are important to businesses (inventories and revenue) have been assessed in relation to Turkish Tax Legislation which dominates the accounting practices, Financial Reporting Standards for Large- and Medium-Sized Enterprises (FRS for LMEs) and the Turkish Financial Reporting Standards/Turkish Accounting Standards (TFRS/TAS) With this purpose, revenue and inventories have been assessed in relation to international standards and Turkish tax legislation then comparative analysis has been performed. We understand from the research that in order to have accounting policies in accordance with international standards, the tax regulations applied in Turkey and perspective of view to accounting are needed to be changed. In addition to that it is very important to make sure that international standards can be applied in all areas.