Başarının ölçülmesinde SOLO Taksonomiye dayalı hazırlanan rubrik kullanımının etkisinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
A comparative investigating of the effect of rubrics used based on SOLO Taxonomy on the measurement of success
- Tez No: 351843
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN BORAN, DOÇ. DR. BAYRAM ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ölçme ve Değerlendirme, Fizik Eğitimi, Dereceli Puanlama Anahtarı (Rubrik), SOLO Taksonomisi, Measurement and Evaluation, Physical Education, Grade Scoring Key (Rubrics), SOLO Taxonomy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmada, ortaöğretim fizik dersinde başarının değerlendirilmesinde kullanılan açık uçlu soruların puanlanmasında SOLO Taksonomiye dayalı olarak hazırlanan rubrik kullanımının etkisi, geleneksel puanlama anahtarlarına göre karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Bu amaçla, Fizik dersinde“Madde ve Özellikleri”ünitesine yönelik başarı seviyesini belirlemek için altı adet açık uçlu sorudan oluşan bir ölçme aracı kullanılmıştır. Bu ölçme aracını puanlamak için, SOLO Taksonomisinin beş seviyesi göz önüne alınarak, Fizik ve SOLO Taksonomi alanında uzman kişiler tarafından her bir soru için bir adet, toplamda altı adet, SOLO Taksonomiye dayalı dereceli puanlama anahtarı hazırlanmıştır. Bu araştırma kapsamında hazırlanan açık uçlu sorular, 2012?2013 eğitim-öğretim yılında Kahramanmaraş il merkezinde öğrenim görmekte olan 11. sınıf öğrencilerinden 200 öğrenciye uygulanmıştır. Sorulara verilen yanıtların puanlanması SOLO Taksonomiye dayalı dereceli puanlama anahtarı hakkında eğitim verilen üç fizik öğretim elemanı tarafından yapılmıştır. İlişkisel tarama modelinin kullanıldığı bu araştırmada elde edilen veriler, SPSS 20.0 istatistik paket programı aracılığıyla çözümlenmiştir. Alt problemlere cevap bulmak amacıyla, her alt problemin gerektirdiği analizler kullanılmış ve buna göre sonuçlar yorumlanmıştır. Araştırmada tarama modeline uygun veri toplama araçları yanında, nitel araştırma yöntemlerinden olan mülakat tekniğinden de yararlanılmıştır. Bu şekilde nicel ve nitel araştırma yöntemleri bir arada kullanılarak, sayısal veriler sözel verilerle desteklenmiştir. Bu bağlamda, görüşmelerle ilgili bulguların sunumunda öğretmenlerin konu ile ilgili görüşlerini daha iyi yansıtmak amacıyla öğretmen görüşlerinden de alıntılara yer verilmiştir. Araştırma sonucunda, SOLO Taksonomiye dayalı hazırlanan puanlama anahtarı kullanarak puanlama yapmanın farklı öğretmenlerin puanlamaları arasındaki farklılıkları azalttığı görülmüştür. Ayrıca, SOLO Taksonomiye dayalı hazırlanan rubrikle puanlama yapmanın objektif ve puanlama kolaylığının olduğu ve de zamandan tasarruf sağladığı belirlenmiştir. Bu açıdan, açık uçlu soruların objektif ve kullanışlı bir biçimde pratik olarak puanlanmasında, SOLO Taksonomiye dayalı hazırlanan puanlama anahtarı kullanımının daha yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been investigated comparatively the effect of SOLO Taxonomy-based rubric use on scoring open-ended questions which are used in order to determine the measurement success in high school physics class. For this purpose, in order to determine the level of success related to“Substance and Properties”in Physics, a measurement tool which are formed from six open-ended items has been used. To rate this measurement tool, taking into account the five levels of the Solo taxonomy, each question (total of six) of SOLO Taxonomy by experts in the field of physics and the solo taxonomy has been prepared based on the rubrics. The open-ended questions prepared for this investigation have been applied to 200 students among 11. class students in 2012-2013 academic year in Kahramanmaraş. The score of answers by students given to questions has been done by three physics teachers who are both in experts in their field and being informed about graduated scoring key based on SOLO Taxonomy. The data obtained from relational screening model were analyzed using SPSS 20.00 statistical software package. In order to find answers to sub-problems the analyses related to each sub-problems have been used accordingly the results were analyzed. In addition to data collection interview technique which is qualitative methods has also been used. In this way, using a combination of quantitative and qualitative research methods numerical data has been supported with verbal data. The teacher's views regarding the data presentation of interview have been taken into account to reflect obviously their opinion. As a result of study, it has been seen that scoring by using based on SOLO Taxonomy has made to decrease the differences between different teachers scoring. Moreover, it has been concluded that; rubric scoring based on SOLO Taxonomy is objective, save time and make easier scoring. In this respect, open-ended questions in a manner consistent scored in practice, prepared based on SOLO Taxonomy rubric is thought to be more useful.