Finansal gelişme,türev piyasalar ve ekonomik büyüme ilişkisi
Financal development,derivates markets,economic growth relationship
- Tez No: 351842
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÖRNEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Finansal Gelişim, Türev Piyasa Gelişimi, Finans ve Büyüme Teorileri, Türev Ürünler, Finansal Ürünler, Dünyanın ve Türkiye'nin Finansal ve Türev Piyasaların Görünümü, Financial development, Derivatives market development, Finance and economic growth theory, Derivatives instrument, Financial instrument, Apperence of finance and derivatives markets
- Yıl: 2013
- Dil: Fransızca
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
1980 sonrasında, finansal serbestleşme politikalarının etkisiyle küresel finans sektörü türev piyasaları da kapsayacak şekilde hızla büyümüştür. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de finansal gelişim ve türev piyasa gelişiminin ekonomik büyüme üzerinde etkili olup olmadığını analiz etmektir. Ampirik uygulama sonunda, Türkiye'de uzun dönemde, finansal fonların etkin yatırımlara aktarılarak ekonomik büyümeyi pozitif etkilemesine rağmen; ekonomik büyüme ve türev piyasa gelişimi arasında negatif ilişki elde edilmiştir. Kısa dönemde ise fonlar, finansal sitemden reel sektöre aktarılamamakta ve ekonomik büyüme olumsuz etkilenmektedir. Çalışma, Türkiye'de önümüzdeki yıllarda gelişme potansiyeline sahip türev piyasaların ekonomik büyümeyi olumlu etkilemesine yönelik politika önerileri açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
After 1980,global financial sector had been expanded with derivative sinstrument by financial releasing policies. The aim of this study is to analyze if the developments of financial sectors and derivative markets have effect on economical growing in Turkey. The relationship between economical growing in Turkey, development of finance and derivative market through 2005:1-2012:3 periods by empirical intervention of the study using co-integration test, short period VAR analyze and Granger causality analyze. In long period, despite positive effect of transferring financial funds in to effective investments, negative relation between economical growing and derivative markets was observed. In short period, disability of transferring funds from financial system to reel sector has negative effect on economical growing. Parameters of derivative markets were not significance. The study has an importance about the suggestions intended to policies of positive efficacy on derivative markets those have potentially improvement on economical growing in Turkey.