Silifke-Erdemli arasındaki derelerin jeomorfometrik analizi
Geomorphometric analysis of creeks between Silifke and Erdemli (Mersin)
- Tez No: 351848
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KARABULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Jeomorfometrik Analiz, Hipsometrik Eğri, TPİ, TRİ, CBS, Geomorphometric Analysis, Hypsometric Curve, TPI, TRI, GIS.
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmada amaç; Silifke ve Erdemli arasındaki akarsu havzalarının jeomorfolojik özelliklerinin, oluşum ve gelişimlerinin jeomorfometrik indisler yoluyla ortaya konulması ve anlaşılmasıdır. Silifke-Erdemli arasındaki sahanın, bir yükseklik modeli oluşturulmuş; tüm jeomorfometrik indis hesaplamaları bu model üzerinden gerçekleştirilmiştir. Jeoloji haritalarından faydalanılarak litolojinin havza oluşum ve gelişimine etkisi değerlendirilmiştir. Sonuç olarak; havzaların gelişiminde litolojinin etkisinin büyük oranda belirleyici olduğu; akarsuların dentritik bir özellik kazandığı tespit edilmiştir. Vadiler üzerine yapılan hesaplamalar neticesinde sahadaki vadilerin dar ve derin vadiler sınıfına girdikleri anlaşılmıştır. TPI ve TRI analizleri sonucunda ise; maksimum değerlere, aşınımı görece kolay olan ve çalışma sahasında en geniş yer kaplayan miyosen yaşlı kireçtaşları üzerinde ulaşıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the development and formation of geomorphological properties of the basins between Silifke and Erdemli using the indices is geomorphometric. Firstly DEM model of the area between Silifke- Erdemli was produced and then, all calculations of geomorphometric indices were carried out using this model. Basin formation and development based on the lithology was evaluated using geological maps of the area. As a result, it is seen that geomorphological development area determined by the lithology; streams have been found to be characterized as dendritic. As a result of the calculations made on the valley represents that the valleys characterized as narrow and deep valleys on the study area. TPI and TRI analysis results showed that maximum values were found the area where Miocene limestone types lithologhy.