Yalın üretim sistemini uygulayan işletmelerin performansının ölçülmesi ve Kahramanmaraş ilinde bir uygulama
Measuring the performance of business organizations performing simple production system and a practice from Kahramanmaras province
- Tez No: 351847
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NUSRET GÖKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yalın Üretim, Yalın Üretim Yöntemleri, Yalın Düşünce, Yalın Üretim Sistemi, Yalın Yaklaşım, Yalınlık, Kaizen, Simple Production, Simple Production Techniques, Simple Thinking, Simple Production System, Simple Approach, Simplicity, Kaizen
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Günümüz rekabet ortamında işletmeler için temel felsefe, müşteri talebine hızlı cevap vererek hem yüksek kalitede hem de düşük fiyatta ürünler sunmaktır. İşletmelerin bu felsefeyi gerçekleştirebilmeleri adına üretim faaliyetlerinde verimli ve rekabet edebilir olabilmeleri, bir takım doğru üretim faaliyetlerini gerektirmektedir. İşte tam bu noktada yalın üretim sistemi ön plana çıkmaktadır.Bu çalışmada, yalın üretim sistemi detaylı açıklandıktan sonra uygulama kısmında Kahramanmaraş ilinde yalın üretim sistemini uygulayan bir tekstil firmasının yalın üretim ile birlikte elde ettiği başarı performansının ölçülmesi söz konusudur. Bu amaçla işletmenin üst ve orta düzey yöneticileriyle birebir mülakat yapılarak, gerekli verilerin elde edilmesi için eski belge ve dokümanlardan yararlanılarak ve gerekli görülen yer ve uygulamaların fotoğrafları alınarak veriler elde edilmiştir. İşletmede bu üretim sisteminin kullanılmasıyla birçok konuda iyileşmenin sağlandığı görülmüştür. Özetle, işletmede yalın üretim sisteminin birkaç yöntemi her ne kadar kullanılmasa da işletmenin kullandıkları yöntemler itibariyle başarılı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In today's competitive environment, basic philosophy for business organizations is to present products that are both economical and of good quality by meeting the demands of clients swiftly. Actualizing this philosophy requires a set of accurate production activities for business organization so that they can be productive and capable to compete in production activities. At this point, a simple production system comes to the prominence.In this study, simple production system is explained in detail and then a measuring of a successful performance of a textile factory in Kahramanmaraş province which implements simple production system is presented. For this purpose, senior and mid-level executives of the factory have been interviewed and general data required has been acquired from old and current documents. Besides, pictures of places and practices have been taken at points considered necessary. It has been observed that the implementation of simple production system has provided considerable developments in numerous lines of production. In brief, though the factory hasn't implemented the simple production system to the fullest extent, it still performed well by partial implementation.