Oğuzeli'nin şehir coğrafyası
He geography of the city of Oguzeli
  1. Tez No: 351850
  2. Yazar: MESUT HANÇERKIRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TIRAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Population and Settlement, Urbanization, Urban Function
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Oğuzeli, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Orta Fırat Bölümünde, Gaziantep İli 'ne bağlı bir ilçe yönetim merkezidir. İlçenin güneyin de Suriye ve Kilis'in Elbeyli ilçesi, doğusunda Nizip ve Karkamış ilçeleri, kuzeyde Şehitkâmil, kuzeybatısında Şahinbey İlçesi ve batısında ise Kilis ili yer alır.Oğuzeli iklim ve toprak özellikleri bakımından elverişli olması nedeniyle eski tarihlerden beri yerleşme alanı olmuştur. Özellikle Tilbaşer kalesinde ortaya çıkartılan Eski Tunç Çağı'na ait (M.Ö. 2500) çanak, çömlek, bronzdan yapılmış takı malzemeleri ve değişik ev aletleri Oğuzeli çevresindeki yerleşmenin tarihi hakkında bilgi vermektedir. Nüfusun ekonomik faaliyet kollarına göre dağılımında hizmet sektörünün ilk sırada yer aldığı Oğuzeli Şehir merkezinde 17.014 kişi yaşamaktadır. Faal nüfusun % 63,6'sı hizmet sektöründe, % 22,8'i tarım sektöründe ve % 13,6'sı ise sanayi sektöründe çalışmaktadır.Oğuzeli ilçe merkezinde 1990-2012 döneminde tarım fonksiyonu birinci derecedeki önemini yitirmiş bunun yerine hizmet fonksiyonu önemli gelişme göstermiştir. Günümüzde sanayileşme alanında Havaalanı Sanayi Bölgesi (Körkün Sanayi Bölgesi) bünyesinde bulundurduğu birçok tesis ile önemli adımlar atılmıştır.Çalışmanın hazırlanmasına literatür taraması ile başlanılmıştır. Daha sonra Oğuzeli şehrinin kuruluş yeri, tarihi, nüfus gelişimi, şehirsel fonksiyonları incelenmiştir. Elde edilen bilgiler yerleşme coğrafyası metodolojisi dâhilinde değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimler: Nüfus ve YerleĢme, ġehirleĢme, ġehirsel Fonksiyon
Özet (Çeviri)
Oğuzeli is a district governorship in the city of Gaziantep. In the south of the city lie Syria and Elbeyli district of Kilis, in the east lie Nizip and Karkamış districts, in the north is Şehitkamil, in the northwest is Şahinbey district, and Kilis is located in the west.Oğuzeli due to the favorable climate and soil properties has been a settlement area since ancient times. Ancient Bronze Age fortress unearthed in particular Tilbaşer (ca. 2500), pottery, bronze jewelry supplies, and provides information about the history of the settlement around Oğuzeli various household appliances. The city center of Oğuzeli has a population of 17.014. The service industry ranks the first in the distribution of the population according to the economic activity. In the active population, 63, 6 % work in the service industry, 22, 8 % are in the agriculture sector, and 13, 6 % are in the industry sector.In 1990-2012, agriculture function in the city center of Oğuzeli lost its importance, and the service industry made progress. Today, many important steps have been taken in terms of industrialization with several facilities in the Airport Industry Area (Körkün Industry Area). The study begins with literature review. After that, the place of foundation of the Oğuzeli city, its history, development of population, and urban functions are analyzed. The data gathered are evaluated within the methodology of settlement geography.