İngiliz kaynakları ve seyahatnamelere göre XIX. yüzyılda Türkistan (Orta Asya) şehirlerinin (Buhara, Hive, Taşkent, Hokand, Semerkand) sosyal, kültürel ve ekonomik durumu
According to british resourches and book of travels, in XIX. century city of Turkestan(Central Asia) (Bokhara, Khiva, Tashkent, Khokand, Samarkand,) social, cultural and economic situation
- Tez No: 351851
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Türkistan Ģehirleri, Rusya, Sosyal Durum, Ticaret, Seyyahathame, Turkestan cities, Russia, Social Status, Trade, Travelogue
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Çalışmada Türkistan şehirleri (Buhara, Hive, Taşkent, Hokand, Semerkand) ve bu şehirlerin sosyal, kültürel ve ekonomik tarihi; seyahatnameler başta olmak üzere çeşitli yerli ve yabancı araştırma eserlerin ışığında incelenmiştir. Türkistan şehirlerinin coğrafi şartları, tarihi, XIX. yüzyılda Türkistan şehirlerini ziyaret eden seyyahların şehre dair izlenimleri ve demografik yapıları hakkında bilgi verilerek, XIX. yüzyılda bu şehirlerin durumu genel olarak tanıtılmaya çalışılmıştır. Türkistan halkının gündelik yaşantılarını sürdürdükleri evlerin yerleşim düzeninden başlayarak bu halkların giyim kuşamları, yeme içme adetleri, gündelik yaşantılarında nasıl vakit geçirdikleri, halkın belli başlı eğlence çeşitleri ve törenleri hakkında bilgi verilmiştir. Türkistan halklarının eğitim seviyesi, medreseler ve medreselerde okutulan derslerin içerikleri ve öğretim yöntemleri hakkında bilgiler verilmiştir. Türkistan halkının geçim kaynakları, başta ticaret olmak üzere ziraat, hayvancılık, el sanatları ve zanaatkârlık gibi Türkistan ekonomisinde önem taşıyan unsurlar ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Turkestan cities (Bokhara, Khiva, Tashkent, Khokand, Samarkand) and this cities social, cultural and economic history has examined mainly including travelogues, taking advantage of a variety of domestic and foreign sources. Geographical conditions of the cities of Turkestan, past history, XIX. century travelers who visited the cities of Turkestan for their impressions of the cityand providing information about demographics, general situation of these cities as an introduction in the XIX. century. Beginning from the everyday lives of the people of the settlement scheme of Turkestan, has given information aboutof these people's costumes, and food traditions, how to spent their time in everyday life, people and rites of the major form of entertainment. Information is providedabout educational level of the people of Turkistan, madrasas and content of courses taught in madrasas and on teaching methods. Important elements of the economy are discussed in Turkistan as Livelihoods of the people of Turkestan, mainly in trade in agriculture, animal husbandry, handicrafts and craftsmanship.