Ortaokul öğretmenlerinin yıldırma eylemlerine maruz kalma durumları ile örgütsel adanmışlıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Researching the relationship between exposured of mobbing behaviours and organizational commitment of secondary school teachers
- Tez No: 351852
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN BORAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yıldırma, Ortaokul Öğretmenleri, Örgütsel Adanmışlık, Mobbing, Secondary School Teachers, Organizational Commitment
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırma; ortaokul öğretmenlerinin yıldırma eylemlerine maruz kalma durumları ile örgütsel adanmışlıkları arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. İlişkisel tarama modelinin kullanıldığı araştırmanın evrenini, 2013–2014 eğitim- öğretim yılında Kahramanmaraş il merkezinde görev yapan 940 resmî ortaokul, 110 özel ortaokul öğretmeni olmak üzere toplam 1050 ortaokul öğretmeni; örneklemini ise evrenden oransız küme örneklem yöntemi ile seçilen 254 resmî ortaokul ve 57 özel ortaokul öğretmeni olmak üzere toplam 311 ortaokul öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada; Gökçe (2006) tarafından hazırlanan“İş Yerinde Duygusal Yönden İncitici Davranışlar Ölçeği”ve Celep (2000) tarafından oluşturulan“Eğitim Örgütlerinde Öğretmenlerin Örgütsel Adanmışlığı Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; ortaokul öğretmenlerinin yıldırma eylemlerine maruz kalma düzeylerinin çok düşük, örgütsel adanmışlıklarının çok yüksek olduğu; öğretmenlerin yıldırma eylemlerine maruz kalma durumlarının; yaş ve okul türü değişkenlerine göre anlamlı biçimde farklılaştığı; genç ve ileri yaş grubundaki öğretmenlerin, orta yaş grubundaki öğretmenlere göre; resmî okul öğretmenlerinin, özel okul öğretmenlerine göre daha fazla yıldırmaya maruz kaldıkları; öğretmenlerinin örgütsel adanmışlıklarının ise okul türüne göre anlamlı farklılık gösterdiği, özel ortaokul öğretmenlerinin örgütsel adanmışlıklarının resmi ortaokul öğretmenlerine göre yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca ortaokul öğretmenlerinin yıldırma eylemlerine maruz kalma durumların ile örgütsel adanmışlıkları arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This survey is about to, determine the relationship between the exposured of mobbing behaviours and organizational commitment of secondary school teachers. The population of survey, formed; 940 public school and 110 private school teachers, at the total 1050 secondery school teachers and the sample of survey selected disproportional cluster sample system, formed with 254 public school teachers and 57 private school teachers; at the total 311 secondary school teachers are the subjects of this study in Kahramanmaraş center in 2013–2014 educational year, which was relational screening model. In the survey;“Emotional Offence Scale İn Workplace Measure'' prepaired by Gökçe (2006) and ”Organizational Commitment Scale Of Teachers İn Education Organizations" prepaired by Celep (2000) measures are used. At the end of the survey ; it is obsorved that the exposured of mobbing behaviours of secondary school teachers are low and their organizational commitment are higher. it is determined that the exposured mobbing behaviours of secondery school teachers varies are significant variety at age and school type, young and older age group teacher exposure more mobbing than middle age teachers; public school teachers than private school teachers. According to the results that acquired from research the views about organizational commitment of secondary school teachers varies are significant variety at school type, it is determined that the organizational commitment of private school teachers higher than public school teachers. And than, it is determined that, there is a negative directional significant reletion between to be exposured of mobbing behaviours and organizational commitment of secondary school teachers.