Uzaktan eğitim uygulamalarında açık kaynak kodlu öğrenme yönetim sistemlerinin yeniden yapılandırılmasının incelenmesi
Analysis of restructuring of open source learning management systems in distance education practices
- Tez No: 351853
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, E-Öğrenme, Öğrenme Yönetim Sistemleri, Açık Kaynak Kod, Distance Learning, E-Learning, Learning Management Systems, Open Source Code
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Uzaktan eğitim içerisinde önem kazanan kavramlardan biri de açık kaynak kodlu öğrenme yönetim sistemleridir. Bu sistemlerin öğrenme ortamları, öğretmen ve öğrenci ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilebilmesi programların arasındaki çeşitlilikleri arttırmış, aralarında birtakım eksik ve üstün yönlerin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Moodle, ATutor, Dokeos, Bodington, Claroline, Docebo, eStudy, Drupal, DotLRN, eFront, Sakai, OLAT gibi açık kaynak kodlu öğrenme yönetim sistemlerinin aralarında benzer yönler olduğu gibi farklı özelliklerde bulunmaktadır. Bu çalışmada bazı açık kaynak kodlu öğrenme yönetim sitemlerinin birbirlerine göre üstün ve eksik yönleri belirlenmeye çalışılmış ve aralarındaki farklılaşmanın nedenleri açıklanmıştır. Öğrenme yönetim sistemlerinin tercih edilme farklılıkları arasında tüm işletim sistemleriyle uyumlu çalışabilmeleri, SCORM uyumluluklarının olması, birden fazla dile çevrilmiş olmaları, engelli bireylerce kullanılabilmeleri gibi birçok farklı sebepler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the concepts of distance education is gaining importance in the open source of learning management systems. Learning environments of these systems and developments of the needs of teachers and students has increase diversity of the programs at the same time this has resulted in a number of aspects that are missing and superior. . In this study, we determine an open source learning management systems in some of the missing aspects superior to each other and differentiate between the reasons explained. Open source learning management systems, such as Moodle, ATutor, Dokeos, Bodington, Claroline, Docebo, eStudy, Drupal, DotLRN, eFront, Sakai, OLAT has similar aspects between them as well as different characteristics Various causes have been identified such as Differences in learning management systems that compatible with all operating systems and SCORM, be translatable into multiple languages and applying in individuals with disabilities.