Demokrat Parti Dönemi'nde Maraş Milletvekilleri ve siyasi faaliyetleri (1950-1960)
Maras members of Parliament and their political activities during Democratic Party period (1950-1960)
  1. Tez No: 351859
  2. Yazar: NÜKET ASUTAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Maraş, TBMM, Demokrat Parti, Arşiv, Milletvekili, Maras, Parliament, The Democratic Party, Archive, Deputy
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1114
Özet
Bu tez çalışmasında, tezin çalışma sahası olan Maraş İlinin tarihçesi, demokrasinin tanımı , Türkiye'de uygulanan seçim usulleri ve 1950-1960 Demokrat Parti Dönemi'nde Maraş milletvekillerinin biyografileri ve meclis faaliyetleri ele alınmıştır.Türkiye Cumhuriyeti 14 Mayıs 1950 seçimleri ile yeni bir döneme girmiştir. Demokrat Parti'nin kazandığı bu seçimle birlikte tam anlamıyla çok partili hayata geçen Türkiye'de demokratikleşme sürecinde önemli bir adım atılmış ülkenin çağdaşlaşması ve kalkınması yolunda atılımlar yapılmıştır. 1950- 1960 yılları arasında Maraş'ın siyasi gelişimi günümüze kadar yeterli ölçülerde ele alınamamıştır. Bu tez çalışmasında temel amaç, IX. X. ve XI. Dönemlerde mecliste yer alan Maraş Milletvekillerinin siyasi faaliyetleri ele alınarak bu dönemde şehrin gelişim sürecinin ortaya konulmasıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisi derin sarsıntılar yaşamış bir memleketin yeniden inşa edilmesi, çöken iktisadi hayatın yeniden canlandırılması gibi zorlukların üstesinden gelmeye çalışmıştır. Bu zor dönemde diğer illerden katılan milletvekillerinin göstermiş olduğu gayret Maraş'tan katılan milletvekilleri tarafından da gösterilmiştir.1950-1960 Demokrat Parti Dönemi'nde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Maraş milletvekilleri; Abdullah Aytemiz, Abdullah Bozdağ, Ahmet Kadıoğlu, Mehmet Mazhar Özsoy, Nedim Ökmen, Remzi Öksüz, Selahattin Hüdayioğlu, Mahmut Karaküçük, Kemali Aksöyek, Kemali Bayazıt, Nusret Durakbaşa, Hasan Fehmi Evliya, Halil Gürün, Hilmi Soydan, Emin Soysal, Mehmet Şişman, Abdullah Yaycıoğlu'dur.
Özet (Çeviri)
The election held on 14 May 1950 are the first democratic election of Turkish history. Turkish Grand National Assembly's deputies of ninth electoral period was selected by using“secret ballot-open counting”system for the first time at that election. There has been fundamental changes in Turkish democratic history after that election. Foremost among them; one party period, reigned 27 years, was quitted and Republican People's Party, which had been governing the country since 1923, passed the rulership on Democratic Party by plebiscite. A high level of public participated in election and according to the results DP obtained the right to be presented in parliament with 408 deputies by receiving 52.7 % of votes, RPP with 69 deputies by receiving 39.4 % of votes, MP with 1 deputy and independents with 9 deputies. Election of 1950 that is also named as“White Revolution”forms touchstone of Turkish Democratic History. In 9th, 10th and 11th periods which cover our study field, there isn't any study on activities of deputies who were working as Maraş deputy. Available literature related to this thesis is reviewed. Memorandums of deputies are analyzed. Biographies and parliament albums which belong to 1950- 1960 are scanned. Turkish Parliament History of 9th, 10th and 11th period is analyzed. As well as having a few documents about the life of 9th, 10th and 11th period Maraş deputies and the death of some deputies, absence of next-of-kin of some deputies is a reason that limits our study.