Kahramanmaraş'ın sosyo-kültürel, ekonomik, idari ve siyasi yapısı (1960-1980).
Socio-cultural, economic, administrative and political structure of Kahramanmaraş (1960-1980).
- Tez No: 890568
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kahramanmaraş, Eğitim, Ekonomi, Siyaset, Maraş Olayları, Kahramanmaraş, Education, Economy, Politics, Maraş Events
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışma köklü bir tarihi geçmişe sahip Kahramanmaraş'ın, sosyo-kültürel, ekonomik, idari ve siyasi yapısının gelişim sürecini (1960-1980) incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çerçevede araştırmada, şehrin 1960-1980 yılları arasındaki idari yapısı, nüfus özellikleri, eğitim yapısı, iktisadi gelişmeleri ile siyasi olayları üzerinde durulmuştur. Ayrıca Maraş'ın tarihsel süreci içerisinde Cumhuriyet öncesi Osmanlı dönemi ile 1960 yılına kadar olan Cumhuriyet dönemine de değinilmiştir. Maraş, Cumhuriyet sonrası 1950 yılına kadar eğitim, tarım, sanayi vb. alanlarda sınırlı bir gelişme kaydetmiştir. Demokrat Parti'nin iktidara gelmesiyle bu alanlardaki gelişimi hızlanmıştır. Maraş, 1960 yılında Türkoğlu'nun ilçe olmasıyla idari yapısı değişmiş ve merkez ilçeyle beraber 7 kazası olan bir vilayet haline gelmiştir. Kahramanmaraş'ın 1960-1980 dönemi içerisinde nüfusu yaklaşık iki katına çıkmıştır. Eğitimdeki planlamaya bağlı olarak okul ve öğretmen sayısında artış yaşanmış, bunun sonucunda okuryazar nüfusu artmıştır. Bu olumlu gelişmelere rağmen okuryazarlık oranı, Türkiye ortalamasının altında kalmıştır. Tarım ve hayvancılık faaliyetleri 1960-1980 dönemi içerisinde ilkel yöntemlerle yapılmıştır. Ancak o dönemdeki teknolojik araç gereçler, Maraş çiftçisi tarafından kullanılmaya başlanmıştır. 1960 darbesi ile sıkıyönetim ilan edilmesi, şehrin alt yapısının noksan olması, girişimci sayısının azlığı vb. etkenler şehrin eğitim, sanayi ve tarım alanında ilerlemesine ket vurmuştur. 1970'li yıllarla ülkenin dört bir yanında devam eden sağ-sol kutuplaşması ve anarşi olayları Maraş'ta da kendisini göstermiştir. Kahramanmaraş'ta 1978 yılının son günlerinde yaşanan çatışmalar, tarihe“Maraş Olayları”ismiyle geçmiş ve unutulmaz acılar yaşanmasına neden olmuştur. 1980 darbesi ile ülkenin tamamında görülen baskıcı uygulamalar, Maraş halkının tamamının hissettiği sıradan bir durum halini almıştır. Maraş milletvekilleri İbrahim Öztürk ile M. Zekeriya Kürşad'ın verdikleri kanun teklifi, 07.02.1973 tarihindeki TBMM kararıyla, Maraş“ Kahraman”unvanını almış ve şehrin ismi Kahramanmaraş olarak değiştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the development process of the socio-cultural, economic, administrative and political structure of Kahramanmaraş, which has a deeprooted historical past (1960-1980). In this context, the administrative structure, population characteristics, educational structure, economic developments and political events of the city between 1960-1980 were emphasized in the research. In addition, the Ottoman period before the Republic and the Republican period until 1960 were also mentioned within the historical process of Maraş. Maraş made limited progress in the fields of education, agriculture, industry etc. until 1950 after the Republic. Its development in these areas accelerated with the coming to power of the Democrat Party. Maraş's administrative structure changed with Türkoğlu becoming a district in 1960 and it became a province with 7 districts including the central district. The population of Kahramanmaraş approximately doubled between 1960-1980. Due to the planning in education, there was an increase in the number of schools and teachers, and as a result, the literate population increased. Despite these positive developments, the literacy rate remained below the Turkish average. Agricultural and animal husbandry activities were carried out with primitive methods in the 1960-1980 period. However, the technological tools and equipment of that period began to be used by Maraş farmers. The declaration of martial law with the 1960 coup, the lack of infrastructure in the city, the low number of entrepreneurs, etc. factors hindered the city's progress in education, industry and agriculture. The right-left polarization and anarchy events that continued all over the country in the 1970s also manifested themselves in Maraş. The clashes that took place in Kahramanmaraş in the last days of 1978 went down in history as the“Maraş Incidents”and caused unforgettable suffering. The oppressive practices seen throughout the country with the 1980 coup became an ordinary situation felt by all the people of Maraş. With the bill submitted by Maraş deputies İbrahim Öztürk and M. Zekeriya Kürşad and the decision of the Turkish Grand National Assembly dated 07.02.1973, Maraş received the title of“Hero”and the name of the city was changed to Kahramanmaraş.