Antep savunması
Antep defend
  1. Tez No: 351858
  2. Yazar: MEHMET ÇAKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET EYİCİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Antep Savunması, Fransız işgali, Mondros Mütarekesi, I. Dünya Savaşı, Antep Defend, French invasion, Mondros Armistice, World War 1
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Antep, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış Akdeniz ve Mezopotamya arasında Anadolu'daki ilk yerleşim bölgelerinden birisidir. I. Dünya Savaşından mağlup olarak çıkan Osmanlı Devleti'nin 30 Ekim 1918 tarihinde Mondros Mütarekesini imzalaması Antep'in kaderinde önemli bir dönüm noktası olmuştur. Antep halkının şehri sömürge yapmak isteyen Fransız askerlerine karşı on bir ay verdiği mücadele tarihe destanlaşan bir savaş olarak geçmiştir. Bu savaşta Şahin Bey ve Kamil gibi vatan evlatları şehit olmuştur. Savaş sırasında Antep halkı vatanları için açlık ve yokluğa maruz kalarak işgalcilere karşı onurlu bir şekilde savaşmıştır. Fransız işgaline karşı kanıyla, canıyla mücadele ederek, 6317 şehit, 18000 dul ve yetim bırakan Antep bugün bağımsızlığın simgesi bir şehirdir.
Özet (Çeviri)
Antep, which was home to many civilizations throughout the history, is one of the first residential areas between Mediterranean and Mesopotamia. Signing of Mondros Armistice on the date of 30th October 1918 by October by Ottoman Empire whom defeated in World War 1, was an important milestone for Antep's fate. The fight of locals of Antep against French soldiers, whose objective was to colonize the city, has gone down in history as an epic war. In this war, as Sahin Bey and Kamil native son has been martyred. During the war, During the war, the people of Antep fought for their homeland being exposed to hunger and poverty in a dignified way against the invaders. Today City of Antep, who has fought with all its strength againts French invasion resulting 6317 martyrs, 18000 widows and orphans, is a symbol of independence.