Effects of Nigella sativa extracts on the cytokine production of antigen-stimulated pbmc of allergic subjects
Nigella sativa özütünün alerjik hastalardan elde edilip, antijenle uyarılan periferal kan mononükleer hücrelerindeki sitokin üretimine etkisi
  1. Tez No: 351862
  2. Yazar: ZEYNEP NEVA KOYTAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ÖZKARAGÖZ, YRD. DOÇ. DR. SEVİM IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
  6. Anahtar Kelimeler: Nigella sativa, çörek otu, alerji, TH1-TH2 dengesi, Nigella sativa, black cumin, Allergy, TH1-TH2 balanceiv
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Çörek otu olarak da bilinen Nigella sativa (Ranunculaceae ailesi) tohumları, Doğu ülkerlerinde binlerce yıldır koruyucu ve tedavi edici olarak kullanılıyor. N. sativa'nın pek çok sistem üzerindeki etkileri bu zamana kadar yapılan çeşitli araştırmalarda gösterilmiştir. Bağışıklık sistemi üzerine etkileri üzerine yapılan çalışmalar olsa da allerjik hastalıklar üzerinde nasıl bir etkisi olduğu kesin olarak keşfedilememiştir.Bu in vitro çalışma Nigella sativa tohumlarının hidrofilik ve yağ özütlerinin, antijenle uyarılmış peripheral mononükleer kan hücrelerindeki sitokin üretimi üzerine etkilerini incelemek üzere yapıldı. Bu çalışmada alerjik bireylerden alınan peripheral mononükleer kan hücreleri 2.106 hücre/ 2ml yoğunluğunda kültür edildi ve 1 µg/ml ev akar antijeniyle uyarıldı. Yağ özütü % 0,05 ve % 0.01 luk konsantrasyonlarda ve hidrofilik özüt de % 0.05 ve % 0.01 lik konsantrasyonlarda kültüre uygulandı. ELISA yöntemiyle 3. ve 5. günlerde toplanan supernatantlardan IL-4, IL-5 ve IF-? miktarları ölçüldü. Sonuçta hem yağ hem de hidrofilik özütün, allerjik reaksiyonlarda görev alan en önemli sitokinlerden biri olan IL-5 miktarında azalmaya sebep olduğu tespit edildi. Özütlerin aynı zamanda IFN- üzerindeki azaltıcı etkisi, N.sativa' nın bağışıklık sistemi baskılayıcı bir etkisi olabileceğini düşündürüyor. İlerki çalışmalar N.sativa' nın alerji üzerindeki etkileri konusunda çok daha net bir fikir verecek.
Özet (Çeviri)
Nigella sativa (Ranunculaceae family) seeds, commonly known as black seed or black cumin have been used for thousands of years as a protective and curative remedy in Eastern countries. Many studies have been conducted so far on the effects of Nigella sativa seed extracts on various body systems. Some immunopotentiating properties of Nigella sativa were shown however the real mechanism of action on allergic diseases is still unclear.This in-vitro study was undertaken to evaluate the effects of hyrophilic and oil extracts of Nigella sativa on the cytokine production of antigen-stimulated peripheral blood mononuclear cells on allergic subjects. In this study 2.106 cell/ 2ml PBMC cultures isolated from allergic subjects were stimulated with 1 µg/ml house dust mite antigen. 0,05 % - 0.01 % for oil extract and 0.05 % - 0.01 % for hydrophilic extract were applied on the culture together with antigen. The amounts of IL-4, IL-5 and IF- amounts were measured by means of ELISA in the culture supernatants at the 3rd and 5th day of incubation. It was shown that both the oil and hydrophilic extracts of N.sativa prevents the IL-5 production which is one of the main cytokines taking role in the allergic reaction pathway. Also extracts had decreasing effects on IFN-? concentration gave the idea that N.sativa might have an immunosuppressive effect. Further studies will provide a better understanding for the effects of N.sativa on allergy.