Farklı ısıl işlem koşullarında hazırlanan YBa2Cu3O7-x süperiletken yapıların karakterizasyonu
The charecterization of YBa2Cu3O7-x superconducting structures that are preapared and different heat treatments
- Tez No: 351872
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Süperiletken, YBCO, MTG, TSMTG, superconductor, YBCO, MTG, TSMTG
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu tezde, YBa2Cu3O7-x süperiletken örnekleri Eritme, Büyütme, Yönlendirme ve Tohum Aşılama- Eritme, Büyütme, Yönlendirme? metodları kullanılarak üretilmiştir. Üretilen örnekler kullanılan metoda göre üç ayrı gruba ayrılmış ve bu grupların üretilme şartlarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapılmıştır. Aynı şartlarda fakat farklı metodlarla üretilen örnekler Tc kritik geçiş sıcaklığı ve c-ekseni yönelimlerine göre karşılaştırılmıştır. Tüm örneklere ait X-ışını kırınım ve AC magnetik duygunluk ölçümleri yapılmıştır. Üç gruba da ait örneklerin peritektik karışım sıcaklığı (Tp) gibi ısıl işlem değerleri kıyaslanmış ve en ideal Tp = 1050o C olduğu gözlemlenmiştir. İkinci ve üçüncü gruplara ait örneklerde neredeyse tek kristalli süperiletken tablet elde edilmiştir. En ideal süperiletken tablet üretme yönteminin Üsten, Tohum, Aşılama, Eritme, Büyütme, Yönlendirme yöntemi olduğu gösterilmiştir. En iyi örneklerin Tc = 94K kritik geçiş sıcaklığına sahip olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, YBa2Cu3O7-x Superconducting samples were produced using Melting, Growing, Orienting and Melting, Growing, Orienting, Inoculating" methods. The samples produced were grouped in to three according to their method of production and improvement studies were made on their production conditions. The samples that are produced at same conditions but with different production methods were compared according to their Tc critical transition temperature and c- axis orientations. X- ray diffraction and AC magnetic susceptibility of all samples were measured. Thermal values like periectic mixing tempetature (Tp) of all three groups were compared and an optimum temperature of Tp = 1050o C were observed. The second and third group speciments formed almost single-crystalline superconducting tablets. The ideal superconducting tablet production method was shown as Over insemination, inoculation, melting, growing, orienting method. The critical transition temperature of Tc = 94K were obsered on the best samples.