Sürdürülebilir çelik yapı uygulama olanakları
Sustainable development in steel construction
- Tez No: 351880
- Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM KAMİLE AKTUĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Çelik, çelik yapı, sürdürülebilirlik, sürdürülebilir mimarlık, sürdürülebilir yapı, Steel, steel construction, sustainability, sustainable architecture, sustainable construction
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Dünya genelinde giderek artan nüfus yoğunluğu, çevre kirliliği ve kaynak tüketimi sadece yaşadığımız bölge ile sınırlı kalmayıp tüm gezegenimizin ekolojisini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu sorunlarla ilgili geçmiş yıllarda çeşitli çalışmalar yapılmış olsa da son dönemlerde sürdürülebilirlik söylemi altında bir bütün olarak ele alınmaya başlanmıştır. Sürdürülebilirlik kavramı, ekonomi, turizm, sağlık, mimarlık gibi pek çok alanda karşımıza çıkmaktadır. Doğal kaynakların ve küresel enerjinin ağırlıklı olarak yapı sektörü tarafından tüketildiği göz önüne alındığında sürdürülebilir yapılaşmanın ekosistem üzerindeki etkisi göz ardı edilemez. Bu tezde, sürdürülebilirlik kavramı, sürdürülebilir mimarlık ve sürdürülebilir yapılarda çelik malzeme kullanımının çevresel, ekonomik ve toplumsal avantajları ne olduğu, neleri kapsadığı açıklanmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda uluslararası birbirinden farklı çelik yapı örnekleri strüktürel sistemleri, form ve kabuk seçimleri ve sürdürülebilirlik stratejileri kapsamında ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Increas of worldwide population density, environmental pollution and resource consumption effect negatively not only within the region we live but also ecology of our entire planet. Although several studies conducted in recent years about these problems in recent times, these problems have been considered as a whole under the discourse of sustainability. The concept of sustainability stands out in many areas such as economy, tourism, health, architecture. Natural resources and the global energy consumed by the construction sector is mainly taken into consideration, the impact of sustainable construction on the ecosystem can not be ignored. In this thesis, tried to explain what is and what is covered by the concept of sustainability, sustainable architecture and usage steel materials of sustainable buildings are indicated the environmental, economic, and social advantages. This context different international example of steel buildings examined structural systems, form - shell selection and sustainability strategies.