Cumhuriyet Dönemi endüstri yapıları ve modernleşme ilişkileri üzerine bir inceleme: Eskişehir TÜLOMSAŞ Yerleşkesi
An analysis on the correlation between modernisation and industrial spaces in Republican Period of Turkey: Eskişehir TÜLOMSAŞ Settlement
  1. Tez No: 351881
  2. Yazar: NAZLI YATAĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÖZLEM ARITAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Fabrika yerleşkeleri, demiryolu, Cumhuriyet modernleşmesi, endüstrileşme, Eskişehir, Eskişehir Cer Atölyesi, TÜLOMSAŞ (Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii Anonim Şirketi), Factory settlements, railway, modernization of Republican Turkey, industrialisation, Eskişehir, Eskişehir Cer Atölyesi, TÜLOMSAŞ (Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii Anonim Şirketi)
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bina Bilgisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
Endüstrileşme ve modernleşme süreci Anadolu'da Osmanlı Devleti'nin son döneminde başlamış, 1923 sonrası kendine özgü nitelikler kazanarak devam etmiştir. Osmanlı Döneminde (1894), Eskişehir'de, lokomotif tamiri ve bakımı için, Almanlar tarafından kurulan 'Anadolu-Osmanlı Şimendifer Kumpanyası' Cumhuriyet Döneminde çalışmaya devam eden önemli Endüstri İşletmeleri'nden biridir. 1924 yılında devletleştirilmiş, ismi değiştirilmiş ve ulus devlete ulaşım altyapısı sağlayan önemli bir devlet fabrikası haline gelmiştir. Bu tezde, TÜLOMSAŞ Fabrikası Yerleşkesinin endüstriyel ve mekânsal dönüşüm süreçleri, Cumhuriyet modernleşme projesinin bir parçası olarak diyakronik analizi yapılmaktadır. Tesisin, ulusal kalkınmanın ve modernleşmenin sembol değeri olmasından dolayı ülke ve kent ölçeğinde taşıdığı özgün“değerler”araştırılmış, ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The process of modernization and industrialization started in Anatolia at the last period of Ottoman Empire, has continued after 1923 and gained its unique national qualities. Anadolu Osmanlı Şimendifer Kumpanyası, which is the major industrial complex facility in Eskişehir that had been built for locomotive and wagon maintenance and repair, was established in the late Ottoman period (1894), by a German company, and had continued operations after the establishment of the Republic of Turkey. TÜLOMSAŞ was nationalized in 1924 and became a significant figure for the socialized system and has provided a transportation platform for the etatistic approaches in the very first years of the young Turkish Republic. In this thesis a diachronic analyses of the settlement of TÜLOMSAŞ facilities has been made to expose the industrial and spatial progress in context of Modernity Project of the Turkish Republic and reveal its“values”in terms of territorial and civic efficacy as a national railway organization.