Soğuk şekillendirilmiş hafif çelik elemanlardan teşkil edilen konut yapısının incelenmesi
  1. Tez No: 974390
  2. Yazar: BUSE SIĞINAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKERİM ERGÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hafif çelik yapılar, TBDY 2018, SAP2000, deprem analizi, soğuk şekillendirilmiş çelik, taşıyıcı sistem, Light steel structures, TBDY 2018, SAP2000, seismic analysis, coldformed steel, structural system
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, hafif çelik yapı sistemlerinin Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği 2018 (TBDY 2018) kapsamında değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Artan yapı ihtiyacına paralel olarak, hızlı, ekonomik, sürdürülebilir ve depreme dayanıklı yapı sistemlerine olan ilgi her geçen gün artmaktadır. Bu bağlamda, soğuk şekillendirilmiş çelik profillerle oluşturulan hafif çelik yapılar, hem teknik hem de yapım süreci açısından önemli avantajlar sunmaktadır. Çalışmada, TBDY 2018'da doğrudan tanımlanmamış olan hafif çelik sistemlerin mevcut yönetmelik hükümleri çerçevesinde nasıl değerlendirilebileceği araştırılmıştır. Öncelikle literatür taraması yapılmış, ardından yönetmelik hükümleri incelenmiş ve hafif çelik sistemlere uyarlanabilirliği tartışılmıştır. Uygulama kısmında ise, örnek bir hafif çelik bina modeli SAP2000 yazılımı ile oluşturularak statik ve deprem analizleri gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçları, hafif çelik yapıların deprem davranışını değerlendirmek üzere ele alınmış ve TBDY 2018'un bu sistemler üzerindeki yeterliliği tartışılmıştır. Elde edilen bulgular, hafif çelik yapı sistemlerinin TBDY 2018 kapsamında yer alması gereken özel tasarım kriterlerine işaret etmektedir. Bu bağlamda, çalışmanın hem akademik literatüre hem de mühendislik uygulamalarına katkı sağlaması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the objective is to evaluate light steel structural systems within the framework of the Turkish Building Earthquake Code 2018 (TBDY 2018). With the increasing demand for construction, there is a growing interest in fast, economical, sustainable, and earthquake-resistant building systems. In this context, light steel structures formed by cold-formed steel profiles offer significant advantages in both technical performance and construction processes. The study investigates how light steel systems—which are not explicitly defined in TBDY 2018—can be assessed under the current code provisions. First, a literature review was conducted, followed by a detailed examination of the relevant code articles and their applicability to light steel systems. In the application phase, a sample light steel building model was developed and analyzed using the SAP2000 software to perform static and seismic analyses. The analysis results were evaluated in terms of seismic behavior, and the adequacy of TBDY 2018 provisions for light steel structures was discussed. The findings highlight the need for specific design criteria tailored to light steel systems within the scope of the Turkish seismic code. Therefore, this study aims to contribute to both academic literature and practical engineering applications.