Stresin kangal balıklı kaplıca balıklarında süperoksit dismutaz (SOD) aktivitesine, glutatyon (GSH/GSSG) ve protein karbonil (PC) düzeylerine etkilerinin araştırılması
Investigating effects of stress on superoxide dismutase (SOD) activity, glutathione (GSH/GSSG) and protein carbonyl (PC) levels among fishes of kangal fish spring
  1. Tez No: 351882
  2. Yazar: MUSTAFA DOĞAN BEDİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENAY ÇETİNUS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Oksidatif stres, süperoksit dismutaz, glutatyon, protein karbonil düzeyi, Oxidative stress, superoxide dismutase, glutathion, protein carbonyl level
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada, balıklardaki çeşitli stres kaynaklarının antioksidatif rolününün belirlenmesi amacı ile Sivas balıklı Kaplıca'dan getirilen Garra rufa obtusa ve Cyprinion macrostomus balıklarının kas dokularındaki bazı biyokimyasal parametreler üzerine stres etkileri incelendi. Balıklar ağır metal, oksijen eksikliği, pH, selenyum, sıcaklık ve besin eksikliği gibi değişik stres kaynaklarına maruz bırakılarak, kas dokularında süperoksit dismutaz (SOD) enzim aktivitesi belirlendi. Glutatyon (GSH/GSSG) ve protein karbonil (PC) düzeyindeki değişimler araştırıldı. Değişik stres kaynaklarına maruz kalmış grupların süperoksit dismutaz enzim aktivitesinde, glutatyon ve protein karbonil düzeylerinde kontrol grubuna göre değişimler gözlenmiştir. Garra rufa obtusa türü balıklarda süperoksit dismutaz aktivitesinde en yüksek artış oksijen eksikliği etkisinde (% 27.5), en yüksek azalış ağır metal etkisinde (% 39.4) gözlenmiştir. Cyprinion macrostomus türü balıklarda ise en yüksek artış selenyum etkisinde (% 104.4) olduğu gözlenmiştir. Garra rufa obtusa türü balıklarda glutatyon düzeyinde en yüksek artış pH etkisinde (% 136) gözlenirken, Cyprinion macrostomus türü balıklarda ise en yüksek artış selenyum etkisinde (% 125) gözlenmiştir. Garra rufa obtusa türü balıklarda protein karbonil düzeyinde en yüksek artış besin eksikliği etkisinde (% 166.9) gözlenirken, Cyprinion macrostomus türü balıklarda ise en yüksek artış besin eksikliği etkisinde (% 55.4), en yüksek azalış pH etkisinde (% 9.5) gözlenmiştir.iii Uygulanan stres etkileriyle balıkların bazı durumlarda biyokimyasal parametrelerinde artış gözlenmesi sonucu oksidatif hasarı önleyebildiği, bazı durumlarda da oksidatif hasarı önleyemediği gözlenmiştir. Buna göre Garra rufa obtusa türü balıklarda selenyumun antioksidan rolü sonucunda; glutatyon düzeyi ve süperoksit dismutaz aktivitesinde artma olduğu bulunmuştur. Besin eksikliği etkisinde ise oksidatif hasarın organizmanın zayıf düşmesinden dolayı meydana geldiği saptanmıştır. Cyprinion macrostomus türü balıklarda selenyumun oksidatif hasarı önlemede etkili olduğu, besin eksikliği ve sıcaklık etkilerinin oksidatif hasarı önleyemediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, stress effects on some biochemical parameters in muscle tissues of Garra rufa obtusa and Cyprinion macrostomus from Sivas Fish Spring was investigated in an attempt to determine the antioxidative role of a variety of stress sources in fishes. The fishes were exposed to different stress sources such as heavy metal, oxygen deficiency, pH, selenium, temperature and nutrient deficiency to determine the superoxide dismutase (SOD) enzyme activity. Changes in glutathion (GSH/GSSG) and protein carbonyl (PC) levels were investigated. Changes in superoxide dismutase enzyme activity, glutathion and protein carbonyl level of groups exposed to different stress sources were observed according to control group. In superoxide dismutase activity, the highest increase was observed in oxygen deficiency (27.5%) while the highest decrease was observed in heavy metal effect (39.4%) for Garra rufa obtusa species. The highest increase was observed in selenium effect (104.4%) for Cyprinion macrostomus species. In terms of glutathion levels, the highest increase was observed in selenium effect (125%) for Cyprinion macrostomus species, while the highest increase was observed in pH effect (136%) for Garra rufa obtusa species. In terms of protein carbonyl levels, the highest increase was in nutrient deficiency (55.4%) and the highest decrease was in pH effect (9.5%) for Cyprinion macrostomus species, while the highest increase was observed in nutrient deficiency (166.9%) for Garra rufa obtusa species. In reaction to stress effects, it was also observed that in some cases fishes can prevent oxidative damage in consequence of raise of biochemical parameters and they can not prevent oxidative damage in some other cases. Accordingly, in consequence of antioxidant role of v selenium in Garra rufa obtusa species, increase in glutathion level and superoxide dismutase activity was determined. In the presence of nutrient deficiency, it was determined that oxidative damage arised from weakened organism. Selenium was determined to be effective preventing oxidative damage, while nutrient deficiency and temperature effects can not prevent oxidative damage in Cyprinion macrostomus species..