Mimarlık eğitim programında uzaktan eğitim yöntemi
Distance education method in architecture education programme
- Tez No: 351888
- Danışmanlar: PROF. DR. RUŞEN YAMAÇLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Mimarlık Eğitim Modeli, Uzaktan Mimarlık Eğitimi, Sanal Mimarlık Eğitimi, Sanal Tasarım Stüdyosu, Distance Architectural Education Model, Distance Architectural Education, Virtual Architectural Education, Virtual Design Studio
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Eğitim yöntemi olarak iki yüz elli yılı aşkın süredir kullanılmakta olan uzaktan eğitimin gelişen teknoloji ile artan etkinliğinin, benzer teknolojileri kullanarak eğitim içeriğine ve yöntemine yön veren mimarlık eğitim programı ile entegrasyonu ve uygulanabilirliği; günümüzün mevcut durumu ve yakın gelecek öngörülmek üzere incelenmiştir. Bu kapsamda; uzaktan eğitim yönteminin özellikleri, mimarlık eğitim programı ve gelişen teknolojilerin yazılım ve donanımsal olarak mimarlık eğitimine etkileri, uygulanmış bazı sanal tasarım stüdyosu örnekleri ve ?Anadolu Üniversitesi Sanal Tasarım Stüdyosu? gibi Uzaktan Mimarlık Eğitimine temel olacak konular ve örnekler irdelenmiştir. Mimarlık eğitiminin uzaktan ya da sanal olarak uygulanabilirliğini sorgulamak amacıyla yapılan bu çalışmada; teknolojinin mevcut durumu veya yakın gelecekte sahip olması beklenen olanakları; yayımlanmış kitap, makale, tez gibi bilimsel yayınlarla desteklenerek değerlendirilmiş ve Mimarlık Eğitim Programının Uzaktan Eğitim yöntemi aracılığıyla verilebilmesinin her geçen yıl daha da etkin bir şekilde uygulanabilir olduğu ancak; özellikle teorik derslerin etkileşimli olarak tam anlamıyla uzaktan ya da sanal bir şekilde aktarılabilmesi için daha fazla teknolojik imkana, dolayısıyla; daha fazla zamana ihtiyaç olduğu saptanmıştır. Son olarak; incelenen veriler, uygulanmış örnekler ve sahip olunan altyapı olanakları göz önünde bulundurularak Uzaktan Mimarlık Eğitimi için bir başlangıç model önerisi sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Education has been used for centuries as a method of increasing the effectiveness of distance education in developing technology, using similar technology applicability of the education content and the integration of architectural educatin programme. In this context, the characteristics of distance education method, architectural programme and the effects of architectural education as software and hardware developing technologies, samples of some applied virtual design studios, and 'Anadolu University Virtual Design Studio' will be the main topics to be discussed. In order to question the applicability of distance architectural education in a virtual world as in this study; the current state of technology or the facilities in the near future; evaluated with published books, articles, supported by scientific publications such as theses and giving the architectural education program through distance learning method has been found to be more applicable effectively each passing year, however; especially in distance or virtual full theoratical courses that can be administered effectively need more technical support to transfer, and therefore, require more time, respectively.Finally, taking into consideration the applied samples, the analyzed data and infrastructure facilities that we own; an initial model proposal is presented for distance education in architecture.