İstanbul'un sürdürülebilir ulaşım hedefleri kapsamında özel otomobil ve metrobüs sistemi araçlarının seyir çevrimlerinin incelenmesi
The analyzing of special automobile's and Istanbul bus rapid transit system vehicle's driving cycle within the sustainable transmission goal of Istanbul
- Tez No: 351887
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. NURBANU ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Metrobüs, Seyir Çevrimi, Sustainability, Bus Rapid Transit, Driving Cycle
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada amacımız, İstanbul Metrobüs Sistemi Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme güzergahında çalışan metrobüs araçlarının ve bu güzergaha paralel yol üzerinde seyreden özel otomobillerin seyir çevrimi diyagramlarını elde etmektir. Bu kapsamda Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme güzergahında Pazartesi, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri zirve saatlerde GPS aletiyle ölçümler yapılmış ve buradan elde edilen veriler ExpertGPS adlı bilgisayar programına işlenerek saniye bazında hız değerleri elde edilmiştir. Bu hız değerleri kullanılarak metrobüs ve özel araç için seyir çevrimi diyagramları elde edilmiştir. Sonuç olarak Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme güzergahında elde edilen bu seyir çevrimi diyagramları karşılaştırılarak metrobüs sisteminin sürdürülebilirlik açısından uygun olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Our aim in this project is to obtain driving cycle diagrams for Istanbul Bus Rapid Transit System on the route of Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme and special automobile on the paralel road of this route. In this comprehension some measurements are made on the route of Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme with GPS tool on Monday, Wednesday, Thursday and Friday in peak hours and velocities for every second are obtained by operating this measurements to ?ExpertGPS? software. Driving cycle diagrams for Istanbul Bus Rapid Transit System and special automobile are obtained by using this velocities. As a result of this project, the obtained driving cycle diagrams on the route of Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme are compared and this comparison shows that Istanbul Bus Rapid Transit System is suitable for sustainability.